NOUA HARTA ECONOMICA A ROMANIEI. Salariile, PIB-ul si productivitatea PE CELE 8 REGIUNI
Din harta economica si a mediului de afaceri a regiunilor de dezvoltare din Romania reiese nu numai decalajul enorm dintre regiuni, ci si dintre judetele aflate in aceeasi regiune de dezvoltare.
Timis, de exemplu, detine 42% din forta de munca totala din Regiunea Vest si are un indice de productivitate, PIB/cap de locuitor, de 8.700 de euro, cu 30% peste media regiunii si cu 83% peste cel inregistrat in Caras Severin, scrie gandul.info.
Cea mai saraca regiune din Romania este cea de Sud-Vest, cu posibila capitala la Craiova, care contribuie cu doar 7,7% din PIB la produsul intern brut national. Sud-Vestul este, de asemenea, si regiunea cu cei mai putini angajati, circa 385.000. Vezi aici de ce regiunea de Sud-Vest este cea mai saraca
Discrepante majore se observa si in cazul regiunii de Nord-Est, care este, alaturi de cea de Sud-Vest, una dintre cele mai sarace din UE. Suceava, de exemplu, are un PIB local cat al Vasluiului si al Botosaniului in total.
Cele mai bune lefuri din regiunea de Nord-Vest se incaseaza in Cluj, de 1.458 de lei pe luna, cu 14 lei sub media nationala, insa la distanta foarte mare de "urmaritori". Pe locul doi in topul judetelor cu cele mai mari salarii din regiune se afla Salaj, cu 1.194 de lei, deci cu 18% mai mici decat cele din Cluj. Vezi aici cat de aproape este Clujul sa "bata" Timis la valoarea economiei judetene.
Tot la capitolul discrepante se numara si faptul ca a doua cea mai bogata regiune din Romania, dupa Bucuresti-Ilfov, regiunea de dezvoltare Sud, care are o contributie de 13,4% la formarea PIB national, include cel mai sarac judet din Romania: Giurgiu.
Anul acesta Giurgiu va avea un PIB local de 3,7 miliarde de lei, adica valoarea totala a economiei locale este asemanatoare cu cea a unei companii precum Vodafone Romania. Citeste aici de ce este regiunea Sud a doua mare economie din Romania, dupa cea din Bucuresti-Ilfov.
Pe acelasi subiect: