Motoarele economice ale Europei au obosit. Cresterea Germaniei a incetinit la 0,3%, iar Franta a stagnat
Cresterea economica a Germaniei a incetinit la 0,3% din PIB in trimestrul al doilea raportat la primele trei luni ale anului, cand s-a plasat la 0,5%, exporturile si cheltuielile de consum ale populatiei estompand efectele crizei datoriilor de stat, transmite Bloomberg.
Fata de trimestrul al doilea al anului trecut, Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 1%.
Cea mai mare economie europeana pare ca a sfidat criza in primele sase luni ale anului, inregistrand crestere economica si un somaj aflat la minimul ultimilor 20 de ani. Consumul a fost incurajat de majorarea salariilor.
Germania incepe insa sa dea semne de vulnerabilitate la criza datoriilor de stat. Cu sapte state din zona euro aflate oficial in recesiune tehnica, cererea pentru bunurile exportate de Germania este tot mai slaba pe principala piata de export.
Cresterea economica a Germaniei a prevenit in primul trimestru intrarea zonei euro in recesiune, economia celor 17 state stagnand comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, cand a scazut cu 0,3% din PIB.
Economistii considera insa ca performantele Germaniei nu vor fi suficiente pentru a impiedica scaderea economiei zonei euro si in trimestrul al doilea, fiind anticipata o contractie de 0,2% din PIB. Comisia Europeana anticipeaza o contractie de 0,3% din PIB pentru acest an in zona euro.
Economia Frantei a stagnat in trimestrul al doilea, evitand astfel prima contractie din ultimii 3 ani
Economia Frantei a stagnat in trimestrul al doilea, evitand prima contractie din ultimii trei ani, datorita cresterii cheltuielilor la nivelul companiilor si guvernului, mai informeaza Bloomberg.
Raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, economia franceza a crescut cu 0,3% din PIB, potrivit datelor prezentate marti de biroul de statistica de la Londra.
Administratia condusa de presedintele Francois Hollande incearca sa reduca deficitul bugetar si sa estompeze efectele recesiunii din Italia si Spania, doi dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Frantei.
Investitiile in active fixe au urcat in Franta cu 0,6% in perioada aprilie-iunie fata de primul trimestru, in timp ce cheltuielile publice au avansat cu 0,5%, iar exporturile cu 0,2%. Importurile au crescut cu 1,8%, in timp ce cheltuielile populatiei au coborat cu 0,2% dupa ce crescusera in primele trei luni cu 0,2%.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: