"Un deflator mai mare va presupune si o inflatie mai mare la final de an fata de prognoza actuala a BNR, de 3,2%. Oricum, BNR a dat un semnal ca prognoza nu a incorporat anumite evolutii care se vor resimti in inflatie", au explicat surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International, citate de Mediafax.

La finalul negocierilor de la Palatul Victoria, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a evitat sa spuna daca Guvernul isi mai mentine pentru acest an tinta de crestere economica de 1,5% din PIB, mentionand doar ca prognoza de deficit bugetar nu va fi modificata.

In primul trimestru, PIB a scazut cu 0,1% fata de ultimele trei luni din 2012, insa a avansat cu 0,3% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

In conditiile in care autoritatile au negociat inca de la evaluarea precedenta cresterea deficitului bugetar de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, rectificarea bugetara nu va presupune ajustari in jos, ci doar redistribuiri intre ordonatorii de credite.

Potrivit surselor citate, expertii FMI sunt de acord cu o alocare mai mare spre Fondul de rezerva al Guvernului, care a in anii anteriori a reprezentat o sursa de acoperire a arieratelor.

Draftul scrisorii de intentie va fi redactat in urmatoarele doua zile, iar la finele saptamanii vor fi negociate ultimele puncte pentru care nu s-a ajuns inca la un acord.

Expertii FMI au parcurs si cadrul macroeconomic pe care se va fundamenta bugetul pe 2013, iar opiniile converg spre o crestere economica de 2,5%, sensibil mai jos fata de estimarea anterioara a Comisiei Nationale de Prognoza, de 3,1%.