Managerii cred ca varful crizei nu a fost inca atins: ”O noua recesiune va lovi Romania”
Cei mai multi manageri romani estimeaza ca varful crizei nu a fost atins, iar mai mult de 50% vad posibila o noua recesiune in Romania. Cel mai mare risc este considerat cursul de schimb, in contextul devalorizarii semnificative a monedei nationale din ultimul timp, arata un studiu.
Concluziile reies din cel mai recent studiu Roland Berger Strategy Consultants care reflecta modul in care managerii percep criza datoriilor suverane si efectele acesteia asupra accesului la finantare si economiei reale. Rezultatele studiului din Romania, realizat in zece tari din Europa, sunt prezentate comparativ cu cele din Germania.
Astfel, daca managerii germani tind sa fie mai optimisti, cei romani se asteapta la un impact major al crizei datoriilor publice asupra economiei noastre. Un procentaj de 80% dintre managerii romani intervievati estimeaza ca varful crizei inca nu a fost atins, relateaza Mediafax.
In acelasi timp, asteptarile privind economia romaneasca raman moderate, majoritatea estimand o crestere PIB de 1%-2% in 2013 - nivel mai scazut decat in Germania.
In medie, managerii romani tind sa fie mai preocupati de impactul crizei datoriilor publice asupra economiei romanesti si asupra companiilor lor, o majoritate clara a respondentilor romani (54) vad posibila, si chiar probabila, o noua recesiune in Romania. Prin comparatie, 70% dintre managerii germani nu percep un astfel de risc.
Se prevede asadar o inrautatire a situatiei actuale si o reducere a activitatii economice, mai ales in ceea ce priveste restrangerea creditarii si reducerea exporturilor intra-europene. In Romania in mod special, teama cresterii somajului este mare.
In ciuda valului general de incertitudine insa, peste 60% dintre cei chestionati in ambele tari asteapta cresteri de peste 10% pentru propriile companii, mult mai mult asadar decat pentru cele doua economii in intregul lor.
Analizand sectoarele de activitate, serviciile financiare sunt cele mai afectate de criza datoriilor publice atat in Romania cat si in Germania. In Romania insa, sectorul constructiilor, precum si retailul, bunurile de consum si industria auto par sa fie considerabil mai afectate. Energia si utilitatile, sectorul farmaceutic si media par sa fie cele mai stabile in fata crizei.
De asemenea, spre deosebire de managerii germani, majoritatea celor romani considera ca Grecia va parasi zona euro, insa nu exista o teama generalizata de destramare a monedei unice.
Cand vine vorba de finanatare, desi atat managerii romani cat si cei germani fac fata acelorasi provocari, perspectiva din Romania este totusi mai sumbra decat in Germania. Mai mult de jumatate dintre companiile romanesti si mai mult de doua treimi dintre cele germane se considera bine pregatite pentru o scadere a activitatii economice sau pentru o noua criza in 2012, raportat la competitorii lor.
Spre comparatie,. in 2011, 52% din cei chestionati in Romania si 66% dintre cei din Germania au indicat ca au fost ajutati semnificativ de criza economica din 2008/09 in a-si imbunatati competitivitatea pe termen lung prin restructurari.
Astfel, in cazul unei incetiniri a activitatii sau aparitiei unei crize de lichiditate sau monetare, 58% din companiile romanesti sunt de parere ca sunt bine sau foarte bine pozitionate.
In ceea ce priveste potentialele obstacole in calea cresterii, desi a scazut in importanta, lipsa de personal calificat ramane cea mai mare provocare in ambele tari. Intre timp, teama privind un acces dificil la finantare a crescut considerabil pe parcursul ultimului an.
Pe langa actiunile de stimulare a cresterii vanzarilor, reducerile de costuri si programele de crestere a eficientei, o mai buna gestionare a riscului se afla, de asemenea, printre principalele prioritati din Romania. De aceea, actiunile de restructurare sunt in continuare in centrul atentiei managerilor, problemele de lichiditate avand o importanta speciala.
Cand vine vorba de gestionarea riscului, desi riscurile legate de pretul materiilor prime sunt considerate ca fiind deosebit de importante, riscul valutar este totusi vazut ca avand impact pe o scara mai larga. In Romania, situatia s-a inversat fata de 2011, in conditiile in care riscul legat de materiile prime s-a mentinut stabil, in timp ce riscul legat de cursul de schimb a crescut semnificativ in importanta (78% in 2012 fata de 48% in 2011). Aceasta preocupare se explica in principal pe fondul recentei devalorizari a monedei nationale, cauzate de criza de incredere indusa de instabilitatea politica interna si impactul crescut al crizei datoriilor publice.
Studiul a fost efectuat in perioada martie-mai 2012, prin intervievarea top managerilor. In Romania si Germania, a luat parte la sondaj conducerea a peste 300 de companii din majoritatea sectoarelor economice.
Roland Berger Strategy Consultants este una dintre cele mai mari firme de consultanta la nivel mondial si cea mai mare de origine europeana.