Italia, in cautarea economiei pierdute. Ce masuri ia guvernul de la Roma pentru a stimula investitiile
Premierul italian Mario Monti vrea sa introduca deduceri de taxe si alte masuri fiscale pentru a stimula economia incurajand firmele si companiile sa realizeze investitii si sa faca angajari, dupa 18 luni de masuri de austeritate care au contribuit la adancirea recesiunii, noteaza Bloomberg.
Executivul de la Roma discuta vineri mai multe propuneri privind un plan de revigorare a economiei, aflata in cea de-a patra runda de recesiune din ultimii 11 ani, scrie Mediafax.
Declinul economic s-a adancit in timpul guvernarii lui Mario Monti, dupa ce premierul a fost constrans de turbulentele de pe pietele europene sa introduca masuri de austeritate.
Ministerul Economiei face presiuni in Cabinet pentru deduceri de taxe de pana la 50 miliarde de euro pe parcursul urmatorilor opt ani in domeniul infrastructurii, in timp ce ministerul Muncii a propus beneficii fiscale pentru companiile care investesc in forta de munca.
Monti se pregateste, astfel, sa schimbe aria de focalizare a politicilor economice si fiscale de la austeritate la crestere economica. Dupa ce a preluat puterea de al Silvio Berlusconi in noiembrie 2011, Cabinetul Monti a redus deficitul bugetar si costurile de finantare ale statului, printr-un program de austeritate care a presupus, ca principale masuri, cresterea taxelor pe combustibil, proprietati si produse de lux.
Cu o recesiune tot mai dura si un somaj la maximul ultimilor 13 ani, Monti vrea acum sa relaxeze fiscalitatea pentru a stimula economia.
Intre timp, liderul de la Roma isi continua campania diplomatica in zona euro, unde incearca sa intermedieze un acord intre liderii europeni privind masuri care sa reduca dobanzile suportate de guvernele din sudul continentului, aflate in dificultate.
Monti se va intalni saptamana vitioare la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, principalul promotor al disciplinei fiscale in UE. Principalii aliati al lui Monti sunt premierul spaniol Mariano Rajoy si presedintele francez Francois Hollande, care insista pentru masuri de stimulare a cresterii economice si reducere a dobanzilor la nivelul zonei euro.
Printre propunerile discutate vineri de guvernul italian se numara eliminarea TVA pentru proiectele mari de infrastructura, precum constructia de autostrazi sau porturi maritime. Oficialii ministerului Economiei estimeaza ca astfel de reduceri de taxe ar putea incuraja in urmatorii opt ani investitii in valoare de 300 miliarde de euro. Principala organizatie patronala din industria italiana, Confindustria, se numara printre sustinatorii planului.
De asemenea, ministrii vor sa introduca masuri de sprijinire a afacerilor aflate la inceput de drum si de promovare a destinatiilor turistice din Italia, potrivit La Stampa, care nu a precizat sursa informatiilor.
Totodata, Trezoreria a prezentat un plan de reducere a datoriei de stat cu pana la 20 miliarde euro pe an prin vanzarea de active ale statului.
Datoria de stat a Italiei este cea mai mare din UE ca valoare si a doua ca procent din Produsul Intern Brut. Italia are datorii de peste 1.900 miliarde de euro, reprezentand mai mult de 120% din PIB.
Pe acelasi subiect: