Cele 12 actiuni sunt parte a unui plan mai amplu, care include 80 de masuri.

Potrivit datelor Investitorilor Straini, costurile bugetare cumulate suplimentare presupuse de cele mai urgente 12 actiuni au o pondere de 0,7% din PIB. Pe termen lung, estimarile arata ca masurile vor genera o crestere economica indirecta suplimentara de circa 15-20% din impactul direct.

"Suntem convinsi ca economia Romaniei poate reintra pe o traiectorie de crestere economica pe termen scurt, cu costuri minime, daca urmarim o strategie clara, sustinuta de atat de Guvern, cat si de mediul de afaceri. Pentru a ne asigura ca acest lucru se intampla, suntem gata sa punem la dispozitie expertiza noastra, sa lucram impreuna cu autoritatile si sa alocam resurse financiare consistente pentru a sustine masurile prioritare", a declarat, intr-un comunicat, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Mariana Gheorghe, care ocupa si functia de director general al Petrom.

Cele 80 de masuri au fost structurate in 10 arii de actiune care corespund principalelor obiective actuale ale economiei, respectiv stabilizarea mediului macroeconomic, implementarea unei mai bune guvernante, sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, sustinerea investitiilor in economie, accesarea de finatari din fonduri UE, dezvoltarea infrastructurii necesare unei economii moderne, realizarea potentialului in agricultura, urmarirea unor politici fiscale care stimuleaza cresterea, reformarea sistemului juridic si modernizarea sectorului public.

Consiliul Investitorilor Straini are peste 110 companii membre ale caror investitii cumulate in Romania depasesc 30 miliarde de euro reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate din 1990 pana in prezent.

Contributia la PIB al companiilor cu capital strain care activeaza in Romania este estimata de statisticile oficiale la 30%.