Industria si-a incetinit avansul in trimestrul al treilea fata de cel raportat in perioada aprilie-iunie, la 4,2%, in timp ce constructiile si-au accentuat declinul, la 14,9%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), care a mentinut estimarile initiale privind evolutia economiei.

In trimestrul al doilea, industria a urcat cu 5,9% fata de perioada similara dn 2009, iar constructiile au scazut cu 8,3%.

Potrivit datelor brute, PIB-ul este evaluat la 136,6 miliarde de lei in trimestrul al treilea, cu 2,5% mai mic comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Industria a fost ramura care a inregistrat in trimestrul al treilea cea mai mare crestere a volumului de activitate, cu 4,2% comparativ cu aceeasi perioada din 2009, potrivit datelor brute.

Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in perioada analizata si in activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (+2,6%).

Reduceri ale volumului de activitate au avut loc in agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (-7,6%), constructii (-14,9%), in activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-6,5%) si in alte activitati de servicii (-0,3%).

"Ca o consecinta a evolutiei negative inregistrate pe ansamblul economiei, a scazut volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 3,3%", se mentioneaza intr-un comunicat INS.

In serie ajustata sezonier, scaderea in volum a constructiilor a fost de 3,6%, fata de un declin de doar 0,1% inregistrat in trimestrul al doilea, iar industria a raportat o crestere de doar 2,4%, comparativ cu un avans de 4,2%.

Din punct de vedere al utilizarii PIB, cererea interna a scazut in perioada iulie-septembrie cu 2,5% comparativ cu aceasi perioada a anului trecut, potrivit datelor brute, pe seama reducerii volumului formarii brute de capital fix (-13,7%), cat si a volumului consumului final.

Consumul final total a scazut cu 1,4% atât ca urmare a diminuarii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 1%, cat si a volumului cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice cu 3%.

Pe de alta parte, un efect pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri si servicii (+14,6%) comparativ cu cea a volumului importurilor (11,9%).

In primele noua luni, PIB-ul estimat este de 348,02 miliarde de lei, in scadere in termeni reali cu 1,9% fata de perioada corespunzatoare din anul 2009.

Scaderea PIB in primele noua luni a fost determinata, in mod semnificativ, de reducerea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (-13,3%), agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (-5,4%) si servicii (-2,2%). Cele trei sectoare au avut o contributie la formarea PIB de 62,3%, respectiv 7,3% constructiile, 6% agricultura si 49% serviciile.

Valoarea adaugata bruta din industrie a crescut in primele noua luni cu 4,8%.

Consumul final total s-a diminuat in primele noua luni cu 1,9% comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, atât pe seama reducerii cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, cu 1,9%, cat si a cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice, cu 2,2%.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere cu 16,1% in primele noua luni.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%.

PIB-ul va scadea cu 1,9% in acest an, potrivit estimarilor autoritatilor romane si FMI, care mizeaza pe revenirea economiei pe crestere in 2011.