ING: Economia Romaniei va scadea in primele doua trimestre, iar euro ar putea ajunge la 4,5 lei
Recesiunea care se anunta in acest an in zona euro va impinge si economia romaneasca catre scadere in primele doua trimestre, din cauza reducerii cererii pentru exporturi, dar cheltuielile electorale vor compensa partial acest efect. In acelasi timp, leul s-ar putea deprecia la 4,5 lei/euro, odata cu intensificarea turbulentelor din zona euro, indica o analiza ING.
"Nivelul ridicat al datoriilor in valuta, de 63% din sold in sectorul privat, respectiv 55% in sectorul public, pune Romania intr-una din cele mai proaste pozitii din regiune, obligatiile financiare externe nete depasind 60% din PIB, riscuri la care se adauga legaturile financiare stranse cu Grecia, echivalente cu 16% din PIB", avertizeaza analistii ING Bank, potrivit Mediafax.
Pozitia externa dificila, cresterea economica slaba si tensiunile de pe pietele externe de credit prevestesc deprecierea leului, insa potentialul de scadere este limitat de posibile interventii BNR.
Recesiunea care se anunta in acest an in zona euro va impinge si economia romaneasca catre scadere in primele doua trimestre, din cauza reducerii cererii pentru exporturi, dar cheltuielile electorale vor compensa partial acest efect.
Astfel, ING anticipeaza o crestere economica de 0,8% pentru Romania in acest an, dupa plus 3% in 2011, datorata cererii solide pentru exporturi si recoltei agricole foarte bune, care a generat o treime din avansul PIB.
Analistii bancari cred ca BNR va reduce din nou dobanda de politica monetara in prima parte a anului, insa impactul pozitiv al acestor masuri asupra cresterii va fi limitat de tensiunile din pietele de credit, probabil accentuate de interventiile bancii centrale pe piata valutara.
In industrie, socurile externe ar trebui sa induca o contractie usoara, in timp ce consumul pare sa reziste, datorita increderii generate de inflatia scazuta, dar si ca urmare a atmosferei pesimiste din ultimii ani, dupa scaderi salariale si cresterea TVA.
Inflatia ar putea cobori spre 2% in al doilea trimestru al acestui an, lasand spatiu de manevra pentru BNR sa reduca dobanda cheie spre 5,5%, anticipeaza ING. In a doua parte a anului, inflatia urmeaza sa urce spre 4,2%, din cauza volatilitatii preturilor alimentelor, antrenata si de perspectiva unui an agricol slab, sub medie, dupa unul foarte bun.
Somajul va creste usor din cauza conditiilor economice dificile, evolutie care va afecta profitabilitatea bancilor, prin creditele neperformante, mai mult decat consumul, estimeaza analistii ING Bank.
"Retragerea finantarii externe pare cel mai ingrijorator risc pe termen scurt, in special tinand cont de ponderea obligatiilor externe din sistemul bancar, mai ridicata decat in alte state membre UE din regiune", noteaza ING.
Pe acelasi subiect: