"Suntem provocati sa implementam chiar si mai urgent pactul fiscal si sa o facem responsabil, fara a-l dilua. Vom actiona de asemenea pentru implementarea mecanismului permanent de stabilitate, ESM, cat mai urgent, aspect important in ceea ce priveste increderea investitorilor", a afirmat Merkel, citata de Reuters.

Standard & Poor’s (S&P) a retrogradat vineri ratingurile a noua state din zona euro, inclusiv doua cu rating triplu A - Franta si Austria - si a modificat perspectiva la negativa pentru alte trei tari cu calificativ AAA - Olanda, Finlanda si Luxemburg. Germania este singura tara din zona euro care nu a fost afectata direct de actiunea S&P.

Merkel a afirmat ca deciziile anuntate de agentia de rating nu reprezinta o surpriza. "Este una dintre cele trei agentii de rating. Am luat deja in calcul decizia. Nu ne-a surprins, tinand cont de discutiile din ultimele saptamani", a spus cancelarul german.

Ea a adaugat ca retrogradarile operate de S&P nu ar trebui sa afecteze functionarea Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara, a carui capacitate de finantare depinde de ratingurile garantorilor sai - guvernele din zona euro.

Mecanismul European de Stabilitate (ESM) va inlocui actualul fond temporar, Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF), si va avea o capacitate de imprumut de 500 de miliarde de euro.

Liderii europeni au convenit in decembrie sa accelereze lansarea ESM pana la mijlocul acestui an, parte a masurilor luate pentru stoparea crizei datoriilor.

Citeste si:

De la agonie la extaz. 3 oameni simpli povestesc cum au facut miliarde $ din nimic