Dintre alimente, zaharul esta campion cu 19 procente, iar ouale cu mai bine de 15%. Mierea, faina, uleiul si laptele s-au scumpit si ele cu pana la zece procente.

Din pacate, de trei luni tot cresc preturile inclusiv la raionul de legume, pentru ca nu ne mai ajuta vremea buna si agricultura.

Vesti proaste si la celelalte capitole. Fata de sfarsitul anului trecut, energia termica s-a scumpit cu aproape 25%. Transportul pe calea ferata costa cu 19% mai mult, la fel si serviciile de apa si salubritate.
 
Cei mai loviti de situatie sunt pensionarii care cutreiera tot orasul ca sa isi cumpere de mancare. Branza s-a scumpit cu peste 20 de procente, dar oficial pretul a urcat cu doar 5%. Painea s-a scumpit in ultimele 12 luni cu 36% si nu cu doar 5 procente, cat indica rata anuala a inflatiei.

S-a ajuns in aceasta situatie si pentru ca in ultima perioada preturile carburantilor au expodat la pompa.

Iarna ne incurca oricum socotelile pentru ca nu mai putem cumpara din piete fructe si legume romanesti, iar hipermarketurile abunda in marfuri de import: ardei rosu, verde sau galben din Turcia, Olanda si Spania. Evident ca acum preturile sunt de 5-6 ori mai mari fata de cele din vara.

Teoretic, de aici incolo inflatia ar trebui sa se mentina la un nivel scazut, practic vom vedea cu totii ce se va intampla atunci cand vom merge la cumparaturi.

BNR a revizuit in luna noimbrie in scadere prognoza de inflatie pentru finalul anului 2011 de la 4,6% la 3,3%, iar proiectia pentru acest an a fost redusa de la 3,5% la 3%. Tinta de inflatie pentru 2012 este 2,5% plus/minus un punct procentual.


Citeste si:

Romania ocupa locul 16 in topul tarilor cu cele mai riscante datorii. Care este cel mai sigur stat din lume