In ultimele 12 luni, cel mai mult s-au scumpit marfurile nealimentare, cu aproape 5%, in timp ce preturile alimentelor au crescut cu mai putin de un procent si jumatate.

Fata de sfarsitul anului trecut, cel mai mult s-a scumpit energia termica, cu peste 22 de procente. Transportul pe calea ferata costa cu 18% mai mult, iar serviciile de apa si salubritate cu 17%.

Vestea amara este ca dintre alimente cel mai mult s-a scumpit zaharul, cu 18%, urmat de faina si ulei. Din pacate, de doua luni cresc rapid preturile legumelor, in special la cartofi, desi producatorii spun ca e o scumpire artificiala.

Preturile au crescut in noiembrie in principal la servicii (0,63%). Aici, cresterile cele mai vizibile au fost inregistrate la telefonie (0,71%) si transporturi aeriene (0,7%). In categoria marfurilor alimentare, cele mai puternice avansuri au fost inregistrate la oua (7,2% in noiembrie fata de octombrie), respectiv legume si conserve de legume (3,91%), celelalte produse afisand scumpiri sau scaderi de preturi intr-o marja relativ restransa.

Preturile marfurilor nealimentare au urcat pana la 6,43% la energia termica, restul categoriilor inregistrand avansuri de sub 0,5%.

Inflatia medie pentru ultimele 12 luni (decembrie-noiembrie) fata de perioada similara anterioara a fost de 6,2%.

BNR a revizuit in scadere prognoza de inflatie pentru finalul acestui an de la 4,6% la 3,3%, iar proiectia pentru anul viitor a fost redusa de la 3,5% la 3%.

Citeste si:

Parlamentul dezbate, astazi, in plen bugetul pentru 2012