Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, declara saptamana trecuta, la Romania Financial Forum 2011, ca rata anuala a inflatiei a coborat sub 4% in septembrie si a intrat astfel in tinta BNR. Banca centrala tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, afirma in urma cu doua saptamani ca Romania are sansa istorica de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, scenariu posibil daca politica monetara a bancii centrale va fi sprijinita "in mod ferm" de politicile fiscale si salariale.

De asemenea, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat ca rata inflatiei va reintra in intervalul tintit pana la sfarsitul acestui an si se va pastra si anul viitor in apropierea tintei.

BNR nu a mai atins tinta de inflatie din 2006, cand rata anuala s-a situat la 4,87%.

Alimente mai ieftine. Cartofii si legumele, primele pe lista

Fata de luna august, preturile din septembrie au fost cu 0,2% mai mici, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu 1,18%, in timp ce preturile la marfurile nealimentare au urcat cu 0,2%, iar cele la servicii cu 0,56%.

In categoria marfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preturi a fost raportata la cartofi, de 35%, dar si la legume si conserve de legume, care s-au ieftinit cu 13%. Alte reduceri importante au mai avut loc la fructe proaspete, cu 5,7%, dar si la alte legume si conserve de legume, unde preturile au coborat cu 5,5%.

La polul opus, o crestere importanta de preturi a avut loc la oua, care s-au scumpit cu 5% fata de luna precedenta.

In ceea ce priveste marfurile nealimentare, s-a raportat o majorare cu 1,07% la combustibili, pentru restul produselor preturile ramanand aproape neschimbate.

Serviciile s-au scumpit in principal pentru transportul feroviar, cu 7,06%, si apa, canal, salubritate, cu 1,2%.

De la inceputul anului, cele mai mari cresteri de preturile au fost inregistrate de marfurile nealimentare, cu 4,8%, urmate de cele pentru servicii, cu 3,4%. La alimente, scumpirea a fost mult mai mica, de 1,7%.

Citeste si:

O tara mica, dar care ar putea arunca in aer euro. De ce nu vrea Slovacia sa salveze Grecia