Marfa va putea fi confiscata, iar firma suspendata pe baza unor "indicii temeinice" initiale, in care inspectorul isi poate manifesta "neincrederea" asupra conformitatii produsului cu documentele insotitoare, inainte de analiza de laborator.

Sanctiunile vor fi introduse odata cu stabilirea unei definitii clare a notiunii de "substitut" care permite fabricarea produselor etnobotanice, releva proiectul ordonantei de urgenta privind combaterea etnobotanicelor, obtinut de Mediafax.

Denumit proiect "privind interzicerea substitutelor in vederea asigurarii sanatatii si a protectiei populatiei", documentul se bazeaza pe reglementarile adoptate de Polonia in noiembrie 2010, prin care au fost interzise atat fabricarea si introducerea pe piata a unor astfel de substante, cat si functionarea magazinelor care le comercializeaza.

Prin acest act normativ, Guvernul va defini notiunea de "substitut" drept orice substanta de origine naturala sau sintetica, in orice stare fizica, sau orice produs, planta, ciuperca sau parti ale acestora care, indiferent de modul de ambalare, de procedeul de administrare, de continut, de prezentare, de publicitate sau de denumire, poate fi utilizata pentru a produce efecte psihoactive si/sau are un impact negativ asupra starii de sanatate individuala sau colectiva ori asupra comportamentului social si care nu este reglementata de alte dispozitii legale in vigoare.

Ordonanta va interzice producerea, fabricarea, comercializarea, distribuirea, punerea la dispozitie, inclusiv cu titlu gratuit, transmiterea, intermedierea transmiterii, detinerea, introducerea in Romania, importul, publicitatea si promovarea de orice fel si prin orice mijloace, inclusiv electronice, a substitutelor.

Modul in care este respectata interdictia va fi controlat de catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Comunicatiilor, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatea Nationala a Vamilor si Garda Financiara.

"In cazul existentei unor indicii temeinice cu privire la identificarea unui substitut, reprezentantii organelor cu atributii de control ai autoritatilor competente dispun retragerea oficiala de pe piata si ridicarea sau indisponibilizarea acestuia pe o durata de pana la 18 luni, perioada in care sunt efectuate evaluarile, analizele si studiile necesare pentru a se stabili daca substanta sau produsul respectiv prezinta un risc potential asupra sanatatii. Concomitent, reprezentantii organelor cu atributii de control ai autoritatilor competente pot dispune suspendarea activitatii operatorului economic pe aceeasi perioada de timp si pot propune inchiderea site-ului de prezentare electronica in care respectivele substante si/sau produse sunt introduse pe piata, promovate sau li se face publicitate", se arata in proiect.

Prin "indicii temeinice" se va intelege acea apreciere premergatoare unei analize de laborator, facuta de un reprezentant autorizat al unui organ de control, prin care acesta isi manifesta "neincrederea" cu privire la faptul ca o anumita substanta, un anumit produs sau parti ale acestuia nu este ceea ce se pretinde a fi conform documentelor si declaratiilor insotitoare. Acestea pot rezulta din caracteristicile produsului, modul de ambalare, raportul disproportionat dintre cantitate si pret, modul de prezentare a produslui, denumirea, etichetarea, instructiunile de folosire si orice alte indicatii si informatii disponibile.

Odata cu retragerea de pe piata, ridicarea sau indisponibilizarea substantelor si/sau a produselor asupra carora exista indicii temeinice ca sunt substitute, organul cu atributii de control va preleva probe care vor fi transmise spre a fi analizate in scopul evaluarii.

Analizele trebuie efectuate de laboratoare acreditate din Romania, nominalizate prin ordin comun al conducatorilor institutiilor competente, si/sau de laboratoare acreditate din Uniunea Europeana. Costurile aferente analizelor vor fi suportate de catre organismele cu atributii de control, dar vor fi recuperate de la producator, importator, comerciant ori distribuitor, dupa caz, in situatia in care substantele se dovedesc a fi substitute.

"Daca urmare a evaluarilor reiese ca produsul nu are efecte psihoactive si/sau un impact negativ asupra starii de sanatate individuala, colectiva sau asupra comportamentului social si, prin urmare, nu constituie o amenintare pentru viata si sanatatea umana, masura de retragerea de pe piata se revoca. Daca substantele, produsele, plantele, ciupercile sau partile acestora se dovedesc ca fiind substitute, acestea se distrug", este prevazut in proiect.

Pentru incalcarea interdictiei de producere, comercializare, detinere, intermediere a transmiterii, importul si promovarea substitutelor, daca aceasta nu va fi considerata infractiune, vor fi aplicate amenzi cuprinse intre 20.000 lei si 50.000 lei, pentru persoanele fizice, si intre 75.000 lei si 100.000 lei pentru persoanele juridice. Nu va fi posibila achitarea in 48 ore a jumatate din mimimul amenzii aplicate, facilitate prevazuta de legislatia in vigoare, iar plangerea contraventionala nu va suspenda executarea sanctiunii contraventionale.

Persoanele fizice sau juridice care incalca in mod repetat interdictia vor fi sanctionate cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi.

Anul trecut, Guvernul a stabilit o lista de substante interzise la comercializare, pentru a combate produsele etnobotanice.
In proiectul obtinut de Mediafax se reclama insa faptul ca eforturile depuse pentru combaterea acestui fenimen sunt zadarnicite de usurinta cu care se poate modifica formula chimica a substantelor nocive, astfel ca, la scurt timp dupa modificarea cadrului legislativ, au aparut pe piata alte substante cu structura chimica diferita care pot fi comercializate liber, identificarea lor fiind deosebit de dificila. Aceasta deoarece distribuitorii inlocuiesc foarte des tipul substantei sub o anumita denumire comerciala, cunoscand faptul ca, pentru a fi identificata, este nevoie de timp si analize de laborator complexe si costisitoare.

"Cu toate ca listele au fost actualizate de doua ori in cursul anului 2010, aparitia pe piata de noi substante face ca masurile intreprinse de catre autoritati sa fie eficiente doar partial. Comerciantii specializati continua sa isi desfasoare activitatea cu astfel de substante, oferind spre vanzare in permanenta produse noi, potential extrem de periculoase pentru sanatatea persoanelor. Devine evident ca simpla elaborare a unor liste cu aceste noi substante psihoactive (care devin cu usurinta desuete din cauza rapiditatii cu care se pot crea noi substante) nu este suficienta pentru contracararea acestui fenomen", se arata in document.

O alta problema indicata este ca site-urile de vanzare online a unor astfel de substante sunt gazduite pe servere din afara tarii, pentru a se ingreuna identificarea lor, domeniile sunt diferite, iar IP-urile sunt schimbate periodic. Majoritatea substantelor comercializate nu au o reglementare speciala si nici o destinatie specifica, fapt de care profita comerciantii ale caror magazine au avizele necesare desfasurarii activitatii si autorizatia de functionare de la primarii. Costurile si volumul analizelor de laborator necesare pentru evidentierea existentei unor substante introduse in aceste produse sunt foarte mari, blocand deseori activitatea Laboratorului de Analiza si Profil al Drogurilor din Inspectoratul General al Politiei Romane.

"Au fost identificate aproximativ 450 «magazine de vise», fara a fi identificate laboratoare care sa prepare produsele, acestea venind gata ambalate si in amestecuri deja realizate, introduse in Romania prin firme de curierat rapid, preponderent din China, cu o valoare a pachetelor declarata sub 10 dolari, pentru a fi evitat controlul vamal. De asemenea, acestea mai sunt introduse in tara si din germania, Olanda, Italia si Anglia", este o alta atentionare a Guvernului.

Conform datelor prezentate in document, in 2009 au fost inregistrate, la nivelul intregii tari, 1.195 cazuri de persoane care au solicitat asistenta spitaliceasca, printre care multi minori, iar in 2010 au fost consemnate 2.760 cazuri. Pana in prezent, niciunul dintre magazinele care comercializeaza produse psihoactive nu a solicitat autorizatie de la Ministerul Sanatatii.

"Incepand cu anul 2008, societatea romaneasca a inceput sa se confrunte cu un fenomen care se amplifica exponential, legat de dezvoltarea comercializarii unor produse denumite generic «plante entobotanice » si «droguri usoare», care, sub aceste denumiri comerciale manipulatoare ce au scopul inducerii unei perceptii pozitive din partea societatii, ascund in realitate substante echivalente sau similare drogurilor de risc si de mare risc, producand stari halucinogene, atacand sistemul nervos central, efectele fiind ireversibile, iar dependenta instalandu-se foarte rapid. Noutatea absoluta a fenomenului este tendinta retelelor implicate de a prezenta comercializarea si consumul acestor substante ca fiind legale, in timp ce efectele sunt asemanatoare cu cele ale drogurilor interzise. Mai mult, penetrarea extrem de rapida in populatie, in special in randul tinerilor si chiar al adolescentilor, se poate explica prin faptul ca fenomenul a fost indus in special in tarile din fostul bloc comunist, in care consumul drogurilor clasice este inca la dimensiuni reduse fata de tarile din lumea occidentala", se mai arata in proiect.

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, agentiei Mediafax, ca Executivul a discutat in sedinta proiectul unui act normativ care va permite autoritatilor sa confiste pe loc, doar pe baza unei minime analize, marfa in cazul careia exista indicii ca ar contine substante psihotrope de genul etnobotanicelor, inainte de efectuarea unei verificari amanuntite de laborator.

In urma cu o saptamana, Guvernul a decis ca magazinele cu substante si plante etnobotanice sa fie obligate sa comercializeze numai produse omologate de catre ministerele de resort, urmand ca in paralel sa fie intensificate actiunile de control ale autoritatilor, au declarat, atunci, agentiei Mediafax, surse oficiale.

Guvernul a decis sa recurga la aceasta procedura dupa ce a constatat ca nu poate interzice o substanta chimica a carei formula poate fi modificata usor prin adaugarea altui element chimic permis de lege.

Premierul Emil Boc a declarat ulterior ca fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet, specialistii informand Guvernul ca posibilitatea de multiplicare a acestor substante este nelimitata.
Premierul a mai aratat ca se intentioneaza elaborarea unui act normativ pentru interzicerea produselor etnobotanice dupa modelul aplicat de catre autoritatile poloneze.

In 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanta de urgenta prin care a fost interzisa comercializarea unui numar de 36 de substante si plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Si dupa aparitia acestei ordonante, insa, sute de tineri au continuat sa ajunga la spital in stare grava, in urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achizitionate de pe internet. Totodata, s-a inregistrat o scadere a varstei consumatorilor de astfel de substante.

In aceste conditii, medicii si inspectoratele scolare au solicitat inchiderea magazinelor care comercializeaza astfel de produse.

Unele autoritati locale din Capitala si din tara au decis deja interzicerea magazinelor de vize, iar in urma controalelor mai multe magazine au fost inchise.