Sub denumirea “Nu toate frunzele sunt bune”, Tudor Ciuhodaru a initiat o campanile de interzicere a etnobotanicelor, dupa ce numarul tinerilor care ajung la spital din cauza consumului acestor produse a crescut alarmant in ultimele luni.

Am initiat prima lege din aceasta tara ce prevedea inchisoare pentru cei care vand astfel de produse. Desi a fost adoptata de Parlament, ea nu a fost niciodata promulgata. Cerem printr-un proiect legislativ reinfiintarea ANA (Agentia Nationala Antidrog, n.red.) pentru a stabili o politica nationala impotriva crimei organizate legate de aceste produse. Elaboram in acest moment un model de guvernanta clinica pentru abuzul de substante care se permita abordarea intergrata cu medic, psiholog, psihiatru, asigurand preventia si tratamentul substitutiv precum si reinsertia sociala a victimelor consumului de droguri", explica Ciuhodaru intr-un comunicat.

Citeste si:

Adio "magazinelor de vise"! Guvernul interzice substantele halucinogene

Potrivit “Barometrului Adolescentei 2009”, realizat de Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Bucurestiul nu mai este principalul oras din Romania in care se consuma droguri, regiunea Bucuresti-Ilfov fiind pe locul trei in ceea ce priveste procentul inregistrat, 13,7%.

Regiunea Nord-Est se distinge in privinta consumului, inregistrand un procent de 19,9%, fiind urmata de Regiunea de Sud-Est, cu o prevalenta declarata de 15,1%.

In ceea ce priveste substantele consumate, marijuana are o prevalenta de-a lungul vietii de 34,1% si apar drogurile din categoria "substante etnobotanice" (magic 3,6% - produs ce contine mefedrona, spice 2,2% - produs ce contine canabinoizi sintetici).

Debutul in consumul de droguri incepe de la varste timpurii, sub 14 ani - 13%, 14-15 ani - 10%, 16-17 ani - 41,3%. Accesibilitatea drogurilor este ridicata in locurile de petrecere a timpului liber, precum discoteci sau baruri, 23,4% dintre adolescentii de clasa a XII-a mentionand ca le pot procura usor in aceste locuri, iar 17,8 % - chiar foarte usor)

Peste 300.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 15-64 ani, au consumat cel putin o data in viata droguri ilegale.

Daca se iau in considerare si alte tipuri de substante 8,6% din populatia Romaniei a consumat cel putin o data in viata droguri ilegale, adica aproximativ 1.300.000 de persoane. Constatam cu ingrijorarea aparitia fenomenului produselor etnobotanice, cu implicatii asupra tabloului simptomatologic al consumatorului care devine mai expus riscului de intoxicatie acuta si supradoza, cresterea prevalentei policonsumului precum si cresterea prevalentei consumului recreational de droguri de risc si mare risc”, explica Ciuhodaru.

Decesele datorate intoxicatiilor acute, supradozei, sinuciderilor si agresivitatii sunt in crestere iar consumul de etnobotanice a crecut de 4 ori intr-un singur an, in timp ce cazurile de depedendenta au crecut cu 35 %.

Primarul sectorului 2 din Bucuresti, Neculai Ontanu, a anuntat recent ca a interzis toate magazinele de etnobotanice din sector.