"Romania este al doilea partener major economic al Republicii Moldova. Deocamdata. Va fi primul, dupa privatizare", a spus Ungureanu, fara alte detalii, scrie Mediafax.

Anul trecut, comertul bilateral dintre cele doua tari a depasit un miliard de dolari, Republica Moldova fiind a sasea piata extracomunitara de desfacere a produselor romanesti. Exportul roman s-a ridicat la 786 milioane dolari, iar importul s-a cifrat 343,7 milioane dolari.

In Republica Moldova sunt inregistrate 1227 societati mixte, dintre care 130 constituite anul trecut, cu o valoare de capital subscris de 30 milioane dolari.

Romania ocupa prima pozitie investitionala in Republica Moldova dupa numarul de societati mixte si locul 7 dupa valoarea capitalului subscris.

Romania acorda Moldovei 15 milioane euro pentru proiecte de mediu, din ajutorul de 100 milioane euro

Romania va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar de 15 milioane euro pentru proiecte in domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice, bani asigurati din fondul nerambursabil de 100 milioane euro alocat in urma cu doi ani.

Premierul moldovean, Vlad Filat, a aratat ca exista unele "carente" in implementarea acestui acord, care vor fi eliminate.

"Trebuie sa recunosc ca sunt probleme in administrare si la Chisinau, de aceea am convenit cum inlaturam aceste carente in implementarea acestui acord important pentru Republica Moldova", a spus Filat.

Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova pentru ajutorul financiar nerambursabil de 100 milioane euro a fost semnat la Bucuresti, la 27 aprilie 2010, si vizeaza dezvoltarea cooperarii dintre cele doua state in domeniile infrastructura de transport, unitati de invatamant, asistenta umanitara acordata in cazul unor situatii de urgenta si sectorul energetic la care se adauga, conform deciziei de sambata, de la Iasi, domeniul protectia mediului si schimbari climatice.