Declaratia comuna pentru instituirea acestui Parteneriat Strategic a fost semnata anterior la Bucuresti de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

Alaturi de acest document, ministrii celor doua guverne au semnat si un acord de cooperare si ajutor reciproc in cazul producerii dezastrelor, un acord privind regimul juridic al mormintelor de razboi romanesti aflate pe teritoriul Republicii Moldova, precum si protocoale in educatie si securitate sociala.

Sedinta comuna a guvernelor roman si moldovean a fost organizata la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si a durat aproximativ trei ore. Aceasta a fost prima reuniune comuna a celor doua guverne.

Premierul roman Mihai Razvan Ungureanu si omologul sau moldovean Vlad Filat au fost primiti cu onoruri militare, iar dupa ceremonie din multimea adunata pe trotuarul din fata Universitatii au fost scandate lozinci precum "Jos Basescu" "Jos mafia din Iasi", "Caracatita lui Nichita", "Basescu nu rezisti nici cu mii de securisti", "Ti-au adus spionul sa-ti apere tronul", "Iasiule, trezeste-te".

De asemenea, membrii "Noua Dreapta" aflati in multime au scandat "Basarabia este Romania", "Jos hotarul de la Prut", "Basarabia pamant romanesc".