Goana dupa banii altora. Ce le-a propus Basescu diplomatilor de la Cotroceni
Dar pana sa ajunga la conferinta de la Paris, Traian Basescu s-a intalnit cu diplomatii nostri la Cotroceni si-a venit cu o propunere: consilierii economici romani din capitalele lumii sa treaca in subordinea ambasadorilor. Presedintele este nemultumit de activitatea lor, oglindita in numarul prea mic de investitori straini care aduc bani in Romania. De saptamana viitoare, ei vor iesi de sub tutela Ministerului Economiei si vor fi evaluati de MAE. O parte dintre ei ar putea fi schimbati, anunta si Teodor Baconschi.
Solutia a fost data de presedinte, la intalnirea cu ambasadorii romani, organizata astazi la Palatul Cotroceni.
"La prea multe ambasade cand ajung aflu ca reprezentantii ministerului ec sunt un fel de freelanceri asa, care nu raporteaza, care nu sau nicio treaba cu ambasadorul. Acest lucru trebuie sa inceteze imediat. Ministerul economiei trebuie sa inteleaga, si daca nu intelegem o transam saptamana viitoare printr-o hotarare de guvern ca atasatii economici sunt subordonati ambasadorului", a spus Traian Basescu.
Chiar daca subtil, presedintele i-a mustruluit si pe diplomati.
"N-as vrea sa plecati inapoi la post fara sa fiti inarmati macar cu o informare despre principalele obiective de investitii disponibile pe piata romaneasca", afirma presedintele Romaniei.
Daca Ministerul Economiei nu a reactionat la propunerea sefului statului, cei de la Externe abia asteapta trecerea atasatilor economici in ograda lor.
"Multi ambasadori mi-au zis ca anumiti consilieri economici nu se simt obligati sa lucreze cu ambasadorul, nici macar sa-l informeze despre contactele lui. Va trebui sa facem probabil si o selectie profesionala mai riguroasa, sa aducem poameni din alta generatie", precizeaza ministrul de Externe, Teodor Baconschi.
Am incercat sa aflam care este parerea celor vizati. Manuel Plesha, de pilda, consilier economic la Ambasada din Ankara, sustine ca are o relatie fara cusur cu ambasadorul.
"Conlucrarea mea cu seful de misiune cred ca este foarte buna. Fisa postului e putin mai lunga. Sunt mai multe aspecte care ar trebui mentionate acolo. Avem de promovat, in primul rand, toate produsele romanesti. In momentul de fata avem un interes foarte mare pentru a promova investitiile in Romania. Nu vreau sa-mi depasesc atributiunile, ca oricare avem si noi sefi", spune aceasta.
Potrivit site-ului Ministerului Economiei, in mai 2010 erau 112 consilieri economici in capitalele lumii. Iar salariile lor oscilau intre 2.500 si 8.000 de dolari pe luna.