Franks: Am avut discutii dure la Bucuresti si cred ca suntem in postura de a ajunge la o intelegere
Seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks (foto), a declarat, sambata, la inceputul intalnirii cu seful statului, ca delegatia pe care o conduce a avut, la Bucuresti, "cateva discutii intense si dure", mentionand ca exista o colaborare buna cu autoritatile si ca se va ajunge la o intelegere.
Presedintele Traian Basescu a primit, sambata, la Cotroceni, delegatia FMI condusa de Jeffrey Franks.
Basescu a multumit membrilor delegatiei FMI pentru ca au acceptat intalnirea. El a adaugat ca doreste sa cunoasca, la finele misiunii delegatiei in Romania, concluziile acesteia precum si ce trebuie sa faca impreuna cele doua parti in perioada viitoare, in cadrul intelegerii cu FMI.
"Multumim, domnule presedinte. Este intotdeuna o placere sa va vizitam. Am avut cateva discutii intense si dure aici si cred ca suntem in postura de a ajunge la o intelegere si a trage concluziile vizitei noastre aici. Asa cum stiti, au fost provocari aici in Romania in ultimele cateva luni, dar pasii au fost facuti pentru a merge inainte. Suntem in a sasea etapa a colaborarii noastre, avem o cooperare foarte buna cu Banca Nationala, cu ministrul de Finante si in aceasta vizita multi ministri s-au implicat in discutii", a spus Jeffrey Franks.
El declara, vineri, dupa o intalninre la ministerul Finantelor cu mai multi reprezentanti ai Guvernului ca Romania va solicita Consiliului Director al FMI a sasea derogare de la inceputul acordului stand-by privind atingerea tintei de arierate convenite.
"Va fi ceruta o noua derogare, pentru ca tinta a fost ratata din nou", confirma seful misiunii, solicitat sa precizeze in mod clar daca Romania va cere derogare pentru arierate, in conditiile in care numai in sectorul sanitar datoriile au urcat cu un miliard de lei.
Surse guvernamentale au declarat anterior pentru MEDIAFAX ca FMI va cere din nou Guvernului sa plateasca o parte semnificativa din arierate ca preconditie pentru urmatoarea transa, dupa ce a constatat ca la datoriile statului s-au adaugat din luna septembrie obligatii de 1 miliard de lei numai la sanatate, desi s-au achitat 2 miliarde lei catre acest sector.
Singura noua conditionalitate confirmata de misiunea FMI o reprezinta solicitarea de modificare a OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei intr-o forma "satisfacatoare".
De la inceputul acordul stand-by cu Romania, in luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.
Calendarul privind tintele de arierate renegociat cu FMI in luna februarie stabilea reducerea stocului pana la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumatatea anului, 810 milioane lei dupa primele noua luni si 480 de milioane lei la sfarsitul anului.
Arieratele la buget trebuie eliminate in totalitate pana la finele lunii aprilie 2011, cand este stabilita si inchiderea programului actual cu FMI.
Misiunea FMI este prezenta incepand din 20 octombrie, la Bucuresti, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri. Vizita delegatiei FMI se va incheia pe 1 noiembrie.
Pe acelasi subiect: