Romania vrea, din nou, bani de la FMI. In ce conditii va fi incheiat viitorul acord
Viitorul acord cu FMI poate fi unul dupa modelul polonez, linie de credit permanenta la dispozitia tarii, astfel ca vizitele delegatiei Fondului ar urma sa fie facute o data la sase luni, nu la trei luni, iar tintele vor fi definite diferit, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
"(Incheierea unui nou acord cu FMI, n.r. ) este un lucru bun. Si nu neaparat un nou acord de tip preventiv. Eu cred ca Romania deja dupa atatia ani de colaborare foarte buna cu Fondul, cu CE, poate sa upgradeze, poate sa mearga intr-o etapa superioara. Sa nu uitam ca sunt foarte multe tari din Europa, tari campioane, ca sa zic asa, cu o economie foarte buna, care au o relatie de parteneriat cu Fondul Monetar International si aici ma refer la Polonia. Cred ca foarte putina lume stie ca Polonia este intr-un acord cu FMI de tipul unei linii de credit permanente la dispozitia acestei tari. Poate si Romania in momentul de fata, dupa implementarea actualului acord, sa treaca intr-o etapa superioara si sa aiba acest tip de colaborare cu FMI, pe baza unei linii de creditare", a spus Tanasescu, citat de Mediafax.
Intelegerea ar presupune punerea la dispozitia Romaniei a unei sume de bani, in baza unui program si implementarii unor tinte bine definite, privind printre altele problemele structurale sau fiscale.
"Ar fi bani care ar sta la dispozitia Romaniei, in cazul in care s-ar intampla un soc extern puternic si Romania ar fi afectata. Romania ca si in prezent nu va trage acesti bani, nu va folosi acesti bani. Romania are capacitatea sa se imprumute si sa se finanteze singura de pe pietele interne si externe, nu are nevoie de banii Fondului sau ai Comisiei, dar a avea o ancora, o bretea de siguranta in eventualitatea unor riscuri externe, este un lucru important si destept pentru o tara ca Romania, in momentul de fata", a spus Tanasescu.
Intrebat care este diferenta intre acest tip de acord si cel din prezent, Tanasescu a afirmat ca diferenta majora este ca vizitele FMI vor fi realizate la sase luni, nu la trei luni, iar tintele vor fi altfel definite, "mult mai larg", fiind vorba despre o "crestere in calitate a modului de colaborare intre Romania si FMI".
O delegatie comuna FMI, CE si Banca Mondiala a venit marti la Bucuresti pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv incheiat anul trecut, avand pe ordinea de zi negocierea mai multor masuri fiscale propuse de Guvernul Ponta si analizarea proiectului de buget pentru 2013.
Misiunea FMI se va incheia pe 13 august. Cea de-a sasea revizuire va fi prima condusa de olandezul Erik de Vrijer, care l-a inlocui in vara pe americanul Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a Romaniei in ultimii trei ani.
Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.
Pe acelasi subiect: