Economia Europei risca prabusirea
Avertismentul vine de la Londra, de la un influent organism independent care supravegheaza finantele publice. Intre timp, la Dublin, a inceput dezbaterea celui mai dureros buget de criza din ultimele decenii.
Pretul "salvarii" Irlandei a fost un imprumut de 85 de miliarde de euro. Insa ce s-ar intampla daca o tara de marimea Spaniei ar da de necaz?
"Economia spaniola e mai mare decat economiile Portugaliei, Irlandei si Greciei luate la un loc. E a patra economie ca marime din zona euro, asa ca a efectul asupra Europei si chiar al lumii intregi ar fi absolut enorm", a explicat Victor Mallet, seful biroului din Madrid al Financial Times.
In Spania, semnele crizei se vad peste tot: oamenii stau la coada pentru un bilet de loterie sperand intr-un castig miraculos care sa-i scape de grija zilei de maine. Economia merge prost, iar piata imobiliara s-a prabusit. Stau dovada constructiile neterminate.
Nimeni nu poate sa spuna de unde s-ar strange, la nevoie, sumele colosale necesare unui eventual plan de salvare de la falimentul financiar. Iar responsabilii tarilor din zona euro bat pasul pe loc.
Pierdut in metafore, comisarul european a fost nevoit sa admita totusi impasul. Dupa inca o reuniune la Bruxelles, luni seara, nici instituirea unui "fond permanent de salvare" pentru tarile in dificultate, nici asa-numitele "euro-obligatiuni", adica imprumuturi lansate in comun de mai multe state, n-au intrunit consensul.
Pe acelasi subiect: