"Promisiunea Olandei este ca, dupa evaluarile simultane din iunie a acestui an, atat in ceea ce priveste progresele de etapa, pe Mecanismul de Control si Verificare (MCV), cat si in ceea ce priveste evaluarea generala in legatura cu soarta MCV dupa cinci ani de aplicare, sa ia o decizie pana in Luna septembrie. Presedintele Comisiei Europene i-a spus premierului, ne-a spus tuturor faptul ca va insista ca pana in septembrie acest deziderat sa fie realizat. Sunt prudent optimist, ca sa spun asa", a afirmat Diaconescu, in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la ProTV.

Ministrul a mai precizat ca Olanda, chiar daca se opune intrarii noastre in Schengen, are o relatie economica foarte buna cu Romania si ca argumentele aduse sunt politice.

"Datoria noastra este sa intram in spatiul Schengen. Uitandu-ne la nivelul investitional si al relatiilor economice cu Olanda vom vedea ca este unul din principalii trei parteneri ai Romaniei. Deci din acest punct de vedere nu as putea spune ca are ceva cu noi, dar pot sa spun ca pe diverse considerente, destul de vagi, sigur, le putem detalia, si neglijand conditiile de baza de la inceperea negocierilor pentru acordul Schengen, Olanda evalueaza treptat pe argumente mai mult sau mai putin plauzibile. Argumentele de politica interna dupa parerea mea nu functioneaza", a mai spus Diaconescu.

De ce cere Romania Consiliu European Extraordinar?

Ministrul Afacerilor Externe a mai spus ca Romania va consulta si celelalte state membre ale UE privind initiativa de organizare a Consiliului European Extraordinar in care sa se discute chestiunea discriminarii.

"Noi practic am mers in prelungirea deciziei anticipate a Parlamentului European. Practic, continuarea demersului PE in zona executiva ar fi un proces decizional care sa apara fie la nivelul Comisiei Europene, fie la nivelul Consiliului. Noi am sugerat prin demersul premierului Ungureanu ca acest dialog sa continue. Revine zonei diplomatice pentru a face posibila o decizie si la nivel executiv (...) Acum va trebui sa consultam statele membre in ce masura exista disponibilitate pentru acest lucru", a spus Diaconescu.

El a subliniat ca Romania asteapta de la acest Consiliu European Extraordinar "o decizie de consecventa a UE in ceea ce priveste valorile si standardele europene".

"Pentru ca nu discutam numai de site-ul PVV cu pricina, ci si iata, de piata muncii, care este restrictionata de anumite state pana la sfarsitul lui 2013, precum si alte atitudini, ceva mai punctuale, dar care releva o anumita stare de spirit. Diverse articole din ziare, mici magarii aparute in emisiuni mai mult sau mai putin umoristice. Sunt aspecte care tin de libertatea de expresie, dar ranesc sentimentele romanilor, bulgarilor, polonezilor, altor cetateni europeni si o atitudine macar retorica, de delimitare formala, ar fi necesara, inclusiv din tarile in care se intampla acest lucru", a argumentat Diaconescu.

De asemenea, el a aratat ca in contextul crizei economice unele guverne, cum ar fi cel al Olandei, au nevoie de majoritate parlamentara pentru a sustine masuri de austeritate, insa atragerea unor partide cu discurs eurosceptic "nu trebuie sa afecteze intregul concept al valorilor europene".

Premierul Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat joi, in contextul vizitei la Bruxelles, unde s-a intalnit cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso ca este necesara convocarea unui Consiliu European Extraordinar. Declaratia sa a fost facuta in legatura cu opiniile formulate cu privire la opozitia Olandei fata de aderarea Romaniei la Schengen, si la atitudinile "xenofobe, clar antieuropene".

Vezi AICI emisiunea integral.