"Acum, mai mult ca oricand, mai ales in aceasta perioada de dezordine sociala, este vital ca Romania sa continue reformele economice", a spus ambasadorul. 

"Nu se poate nega faptul ca masurile de austeritate, desi necesare, au fost dificil de indurat. Insa ele ar trebui sa constituie doar primul pas spre redresare economica. Acesta este momentul potrivit pentru a fructifica masurile deja luate, pentru a aplica noi politici si programe care vor aduce crestere economica tuturor companiilor dar si tuturor romanilor", a adaugat ambasadorul american. 

Diplomatul a apreciat si ca acesta este "cel mai probabil mod de a asigura o imbunatatire sustenabila a nivelului de trai al romanilor obisnuiti". 

Pe de alta parte ambasadorul a avertizat ca "doar reducerea costurilor nu va asigura crestere economica. Ea trebuie insotita de investitii private si de stat, de un parteneriat intre Guvern si companii". Acest lucru este vital "nu doar pentru asigurarea unei democratii si a unei piete stabile si puternice, ci si pentru imbunatatirea nivelului de trai al fiecarui barbat, al fiecarei femei si al fiecarui copil din Romania, a mai spus Gitenstein, potrivit Mediafax.

Ambasadorul SUA la Bucuresti a mai declarat ca este de inteles si potrivit ca oamenii sa-si exprime dezacordul fata de politicienii din Guvern, dar a adaugat ca violenta nu face parte din dreptul la libera exprimare. 

Intrebat ce crede despre protestele care au loc in ultima perioada in tara, diplomatul a raspuns: "Noi, americanii, credem sincer in dreptul divin al cetatenilor de a protesta pasnic. Accentuez, pasnic". 

Potrivit lui Gintenstein, Constitutia SUA prevede in primul sau amendament dreptul la libera exprimare, dar acesta "nu include dreptul de a arunca cu pietre in jandarmi".  "Pentru asta pot fi arestati si in SUA", a adaugat el.

Gitenstein, despre tehnocrati si anticipate

Ambasadorul Mark Gitenstein a fost intrebat, miercuri, la BVB, cum comenteaza ipoteza numirii unui Guvern de tehnocrati sau oportunitatea organizarii de anticipate, el afirmand ca nu raspunde intrebarilor ipotetice si ca este vorba despre decizii ale Guvernului si Parlamentului. 

Gitenstein a refuzat sa se pronunte asupra impactului unui Guvern tehnocrat, precizand ca preocuparea majora a SUA este de a avea la Bucuresti interlocutori competenti si dispusi sa asculte, iar acesta a fost cazul cu toate guvernele din ultimii 20 de ani.  El a refuzat, de asemenea, sa se pronunte asupra oportunitatii organizarii de alegeri anticipate.

"Este o decizie a Guvernului dumneavoastra, a Parlamentului dumneavoastra, in conformitate cu Constitutia dumneavoastra. SUA nu au o opinie in aceasta privinta", a insistat el.

A mai spus insa ca, in opinia sa, Guvernul merge in directia corecta cu noul cod de guvernanta corporatista. Totodata, el a precizat ca nu are indicii ca investitorii straini ar fi ingrijorati de protestele de la Bucuresti.

"Nu avem indicii ca investitorii straini sunt nelinistiti din aceasta cauza acum. Pietele dumneavoastra raman stabile iar credit rating-ul dv nu pare a fi afectat. Depinde care va fi situatia in viitor. Dar, in acest moment, Guvernul este stabil, iar reactia pare a fi aceeasi despre care v-am vorbit", a spus el.