Cand sunt la varste fragede, fetele "fac legea", iar baietii le privesc atent, cu oarecare admiratie. Pe parcurs ce cresc insa, femeile descopera ca si ele pot conduce diverse afaceri, asa cum fac barbatii.

Un organism american de studii stiintifice a demonstrat recent ca femeile pot depasi barbatii cand vine vorba despre performante profesionale, de la investitii si riscuri financiare pana la chestiuni de politica. Din Wall Street si pana in West Bank, femeile se diferentiaza de sexul opus atunci cand vine vorba despre business.

Femeile reprezinta 46,7% din forta de munca globala, 16% din Top 500 al celor mai bogati oameni din lume si 3% din presedintii de companii, potrivit datelor Fortune, transmite Forbes.

Jurnalistii de la New York Times se intreaba insa „Am fi fost mai bogati astazi daca in loc de Lehman Brothers am fi avut Lehman Brothers and Sisters?” Potrivit specialistilor americani, cu mai multe femei in pozitii de CEO si in consiliile de conducere din sectorul financiar, criza economica ar fi jucat un alt rol pe scena mondiala la sfarsitul lui 2008.

„Inarmate” cu abilitati financiare si fler managerial, femeile destepte pot intr-adevar sa contribuie la salvarea economiei globale. Sa vorbim, asadar, despre trei moduri concrete in care "carieristele" pot ajuta la spargerea „plafonului de sticla” de deasupra Americii si celorlalte state ale lumii la ora actuala.

1. Femeile sunt considerate investitori mai buni decat barbatii. Acest lucru s-a mai spus si in trecut, sustin oamenii de stiinta din Statele Unite. In prezent insa, studiile recente au aratat cu mai multa acuratete referitor la cum femeile de afaceri fac investitii mai bune decat sexul opus.

„De vina” pentru performantele lor se dovedeste a fi atitudinea conservatoare asupra riscurilor si investitiilor, o strategie mult mai buna decat optimismul exagerat al investitorilor barbati catre diverse businessuri. Mai mult, acest lucru nu tine doar de psihologia comportamentul feminin, potrivit unui studiu din 2009. Potrivit acestuia din urma, investitiile anuale realizate de femei au fost cu 1% mai profitabile decat cele realizate de barbati.

2. Femeile aflate in pozitii de top management sunt mai benefice pentru cultura organizationala. Cele mai multe dintre companii inca merg pe varianta traditionala in care barbatii se afla in posturi de conducere, insa avand femei pe pozitii de lidership, lucrurile pot evolua in organizatie, avertizeaza cercetatorii.

Editorul publicatiei americane Fortune, Patricia Sellers, rezuma aceasta chestiune in felul urmator: „Pentru femei, a avea putere inseamna a avea mai multa influenta si mai putin control, mai multa dezvoltare pe orizontala decat pe verticala. Iar atunci cand vine vorba despre construirea unui business, totul tine de creativitatea de care o companie ar trebui sa dea dovada.”

Totodata, una din companiile prezente in Top 500 al revistei americane de business Fortune, Principal Financial Group este adepta diversitatii sexului atunci cand vine vorba despre pozitiile cheie ale organizatiei. CEO-ul Larry Zimpleman este de parere ca: „Sunt tot mai multe studii care arata ca femeile sunt mult mai echilibrate si mai precaute decat barbatii atunci cand trebuie sa ia decizii importante. Asa ca, pentru a imbunatati performantele unei firme, trebuie sa ai o balanta a sexului directorilor, in vederea atingerii obiectivelor propuse.”

3. In sala de consiliu, femeile fac diferenta. Pe langa faptul ca femeile au un aport semnificativ asupra culturii organizationale, acestea joaca si un rol important in ceea ce priveste profitul unei companii. Cifrele o demonstreaza. Un studiu recent al Universitatii din Leeds (UK) arata ca o companie care are o femeie manager reduce riscurile unui faliment cu 20%.

Potrivit statisticilor Fortune, companiile cu trei sau chiar mai multe femei in pozitii de conducere inregistreaza adevarate performante. De exemplu, 73% din veniturile acestora provin din vanzari, iar 112% din capitalul investit. Acestea fiind spuse, specialistii americani se intreaba: Ce s-ar fi intamplat daca in loc de Lehman Brothers, institutia de credit s-ar fi numit Lehman Brothers and Sisters?

In statele europene, femeile primesc tot mai mult credit in afaceri

Totodata, tarile europene au inceput sa recunoasca intr-o masura din ce in ce mai mare potentialul antreprenorial al femeilor. Din 2003, Norvegia a aprobat o lege prin care companiile de stat trebuie sa aiba reprezentante ale sexului frumos in functii de conducere, intr-o proportie de 40%, potrivit MSNBC.

In Germania, considerat cel mai dezvoltat stat european din punct de vedere economic, pana in 2018 femeile vor totaliza 30% din managerii companiilor bavareze.

De asemenea, cu o femeie pe o pozitie cheie in cel putin o firma americana, SUA ar putea sa nu se mai afle in dezavantaj fata de restul tarilor cu puternic potential de afaceri.

Citeste si:

Au salarii de 1 $, dar sunt miliardari. Cum este posibil

Bogatii redeseneaza harta destinatiilor de vacanta. Noua atractie a miliardarilor