Printre motivele acestui esec se numara si masurile drastice de austeritate pe care guvernul de la Atena a fost nevoit sa le ia si care au redus veniturile bugetare, dar in ultimul an nici lupta cu evaziunea fiscala nu a dat roade, iar statul nu a vandut nicio companie din portofoliul sau, ci doar 10% din compania OTE. Romania are cateva lucruri in comun cu Grecia: ambele au avut nevoie de sustinere externa pentru a face fata crizei, au luat unele dintre cele mai dure masuri de austeritate din Europa, iar repunerea economiei pe picioare merge greu, scrie Ziarul Financiar.

Grecia are o economie aflata inca in recesiune, cea mai mare datorie ca pon­dere in PIB din Uniunea Euro­peana (142,8%), al doilea cel mai mare deficit (10,5% din PIB) si are nevoie de ajutor de la UE si FMI pentru ca nu se poate finanta de pe piete, unde inves­titorii ii cer dobanzi prohibitive.

Romania are cateva lucruri in comun cu tara care a pus din nou in­treaga Europa pe jar: a avut nevoie de ajutor extern, iar economia se recupe­reaza greu dupa criza, revenind pe crestere abia in primul trimestru al anului. In plus, politicienii europeni lu­creaza la un al doilea program de salvare a Greciei, care este partial ins­pirat din Initiativa Viena, o intelegere prin care bancile nu si-au redus ex­punerile fata de Romania si de alte state din Est in timpul crizei financiare.

Citeste mai mult despre asemanarea dintre economia romaneasca si cea elena pe www.zf.ro