"Se pare ca Romania se indreapta catre o perioada prelungita de instabilitate politica (...) Daca guvernul va recurge la masuri alternative in incercarea de a-l indeparta pe Traian Basescu, am putea vedea noi masuri din partea Comisiei Europene (...) si noi semne de intrebare privind acordul de precautie cu FMI si UE", potrivit unei analize transmise luni de compania britanica de consultanta.

Capital Economics noteaza ca referendumul s-a soldat cu "aparenta supravietuire" a presedintelui.

Rezultatele partiale anuntate de Biroul Electoral Central arata ca prezenta la referendumul organizat duminica a fost de 46,23%, astfel ca nu s-a intrunit cvorumul necesar, de 50% plus unu dintre alegatorii trecuti pe liste. Dintre cei care au votat, 87,52% s-au pronuntat in favoarea demiterii. Rezultatele sunt valabile dupa centralizarea datelor din 99,97% din sectiile de votare.

Leul, dobanzile datoriei de stat si alte active romanesti vor resimti presiuni sustinute in urmatoarea perioada, anticipeaza analistii londonezi.

Moneda nationala ar putea atinge un nou minim istoric, dincolo de recordul de 4,64 lei pe euro inregistrat saptamana trecuta, noteaza Capital Economics.

In acest context, analistii considera ca instabilitatea politica va impiedica BNR sa reduca dobanda de politica monetara, justificand mai degraba "majorari defensive".

Capital Economics anticipeaza ca Banca Nationala va continua sa "domoleasca" fluctuatiile leului prin interventii valutare, iar dobanda va fi mentinuta cel mai probabil la 5,25% la sedinta de joi a consiliului de politica monetara.

Moneda nationala a continuat sa se aprecieze in prima parte a sesiunii interbancare de luni, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat referinte in scadere semnificativa pentru euro si dolar, de 4,5558 lei/euro, respectiv 3,7086 lei/dolar, minimele ultimelor doua saptamani.

Leul s-a depreciat abrupt de la inceputul lunii iulie, influentat si de perceptia investitorilor privind turbulentele politice, care au avut ecouri internationale.