Potrivit noilor estimari, PIB-ul zonei euro va inregistra in acest an o contractie cuprinsa intre -0,6% si -0,2%, in timp ce pentru 2013 prognoza este cuprinsa intre -0,4% si +1,4%.

In luna iunie, BCE anticipa o evolutie a PIB intre -0,5% si +0,3% in acest an si de 0 pana la +2% in 2013.

BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la 0,75% si a anuntat un plan de achizitii directe de obligatiuni pentru reducerea costurilor de imprumut ale statelor cu datorii mari din zona euro.

In trimestrul al doilea, economia zonei euro s-a contractat cu 0,2% fata de trimestrul precedent, cand avansul a fost zero. "Indicatorii arata activitati economice slabe pana la sfarsitul acestui an, intr-un mediu de incertitudini sporite. Analizand dincolo de viitorul imediat, anticipam ca economia zonei euro se va redresa foarte lent", potrivit BCE, scrie Mediafax.

Institutia a explicat ca ritmul de crestere va fi afectat de procesul necesar de echilibrare a balantelor contabile in sectorul financiar si cel non-financiar, de somajul ridicat si de redresarea globala inegala.

Riscurile de inrautatire a perspectivelor economice sunt legate de tensiunile de pe unele piete financiare din zona euro si de posibila extindere in economia reala a regiunii.

Aceste riscuri ar trebui sa fie tinute sub control de actiuni eficiente ale tuturor liderilor din zona euro, potrivit bancii centrale.
BCE a majorat usor estimarile referitoare la inflatie, pentru care anticipeaza un nivel cuprins intre 2,4% si 2,6% in acest an si de 1,3% si 2,5% in 2013.