Balbaielile guvernamentale au fost nenumarate pe acest proiect, iar intentia actuala a statului este de a-si pastra participatia de 51%, desi nu se stie deloc in mod clar de unde ar putea veni banii pentru sustinerea financiara a constructiei celor doua noi reactoare.

CEZ este primul investitor care anunta ca se retrage. Planul companiei din Cehia, una care sta pe destul de cash in aceasta perioada de criza, este de a se retrage din proiectul romanesc pana in luna decembrie.

Actionarii EnergoNuclear, compania mixta care va construi reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, au inceput renegocierea acordului, care expira la 24 septembrie si urmeaza sa fie prelungit cel mai probabil cu trei luni.

Numai ca, intre timp, investitirii privati implicati CEZ Cehia, RWE Power Germania, Enel Italia si GDF SUEZ Franta, ArcelorMittal Romania si Iberdrola Spania trebuie sa mearga sa ceara mandat pentru prelungire de la companiile-mama. Acest lucru este insa echivalent cu o reinvestire pentru a continua proiectul.

EnergoNuclear asteapta pana la 15 decembrie ofertele sau cererile de participare pentru lucrarile de inginerie si constructie a celor doua reactoare, estimand proiectul la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.

Societatea EnergoNuclear este controlata in proportie de 51% de compania de stat Nuclearelectrica. Ceilalti actionari sunt CEZ (Cehia), RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF SUEZ (Franta), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal (Romania) si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2% din actiuni.

Constructia celor doua unitati nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalata in centrala de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica.

Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.