Cele mai importante 10 numere care au schimbat istoria lumii
![Cele mai importante 10 numere care au schimbat istoria lumii](https://assets.protv.ro/assets/incont/2012/10/07/image_galleries/23410/cele-mai-importante-10-numere-care-au-schimbat-istoria-lumii_1_size9.jpeg)
Descoperirea anumitor numere a dat un imbold urias omenirii, am putea spune la fel de important precum cel al luminii becului. Aceste constante au dus printre altele la construirea celor mai mari si emblematice poduri din lume, la socotirea finantelor lumii si la indeplinirea unui sarcini esentiale de-a lungul istoriei. Va prezentam mai jos cele mai importante 10 numere din lume.
1. Constanta lui Arhimede (Pi): 3.1415…
Aceasta este constanta cheie in orice ecuatie ce implica miscare circulara sau armonica . Este printre relatiile esentiale din matematica.
2. Numarul lui Euler (e): 2.7182…
Este cunoscut drept constanta exponentiala de crestere, baza logaritmului natural, intalnit in multe arii ale matematicii. In domeniul financiar, numarul lui Euler este folosit la calculul dobanzii compuse, vitala pentru intelegerea in timp a valorii banilor.
3. Raportul de aur (The Golden Ratio): 1.6180…
Acesta este folosit in analiza financiara pentru a determina daca o piata isi va continua sau va modifica cresterea.
4. Constanta lui Plank: 6.626068 x 10^-34 m^2 kg/s
Numarul a fost folosit pentru a determina Principiul Incertitudinii. Unii scriitori cred ca acest principiu poate fi folosit pentru a determina stabilitatea si sustenabilitatea unui instrument financiar.
5. Constanta lui Avogadro: 6.0221515 x 10^23
Reprezinta o relatie interesanta intre o multitudine de proprietati chimice diferite. Mai exact numarul de molecule continut intr-un mol de substanta.
6. Viteza luminii: 186.282 mile/secunda
Una din cele mai importante descoperiri ale fizicii. Este folosita in multe formule matematice si in analizarea calatoriilor in spatiu .
7. Constanta gravitationala (G): 6.67300 x 10^-11 m^3 kg^-1 s^-2
Apare in legea gravitatiei lui Newton si este cunoscuta drept constanta G . Ideala in calculul atractiei gravitationale dintre obiectele cu masa
8. Constanta lui Boltzmann: 1.380650 x 10^23 joule/kelvin
Este o constanta fundamentala in fizica. Face legatura dintre energia la nivelul particulei si temperatur la nivel de masa. Ne ajuta sa intelegem, de exemplu, de ce cuburile de gheata se topesc in apa calda.
9. Unitatea imaginara: i
Numerele negative nu au radacina patrata, iar acest lucru ingreuneaza progresul in matematica. Solutia este Unitatea imaginara i, egala cu radacina patrata a lui -1 .
10. Identitatea lui Euler: e^(i*pi) = -1. Formula lui Euler arata o relatie stransa intre functiile trigonometrice si cea exponentiala complexa. Identitatea lui Euler este un caz particular al acesteia. A fost numita "bijuteria noastra" si "cea mai remarcabila formula din matematica".