"Investitia este blocata de Inspectoratul teritorial in Constructii Constanta (ITTC, n.red.) din cauza unei divergente cu autoritatea emitenta a autorizatiei de constructie pentru partea a doua a proiectului (Consiliul Judetean Constanta) (...) In contextul economic actual, investitia de 1,1 miliarde de euro a grupului CEZ este stopata fara argumente legale solide si in continuare fara instiintari oficiale, aruncand asupra Romaniei importante semne de intrebare cu privire la climatul creat investitorilor straini", se arata intr-un comunicat al grupului.

CEZ arata ca a urmat toate etapele de avizare impuse de legislatia romaneasca si are toate autorizatiile necesare constructiei parcului eolian de la Fantanele si Cogealac, proiect pe care l-a achizitionat in urma cu peste doi ani.

"In calitatea sa de investitor, grupul CEZ si-a indeplinit obligatiile referitoare la parcurgerea etapei de avizare, respectand legile in vigoare in Romania, exprimandu-si increderea in autoritatile statului roman care au eliberat toate avizele cerute de lege si dovedind constant ca este un investitor serios, nu unul la nivel numai declarativ", se mai anunta in comunicat.

Cinci persoane au fost ranite, la 26 iulie, in Cogealac, fiind impuscate cu gloante de cauciuc, in urma unui conflict intre primar si localnici, pe de o parte, si angajatii firmei care asigura paza parcului eolian.

Grupul ceh arata ca seful ITCC, Gigi Chiru, a solicitat CEZ sa opreasca lucrarile pe teritoriul comunei Cogealac, dar nu "printr-o instiintare oficiala, ci prin intermediul unei conferinte de presa".

"Faptul ca reprezentanti ai ITCC contesta legalitatea unor autorizatii emise de alte institutii ale aceluiasi stat creaza Romaniei imaginea unui climat legislativ si de afaceri dificil. (...) Semnalul transmis prin astfel de evenimente si situatii contradictorii, care pun in pericol o investitie straina de 1,1 miliarde de euro, este unul periculos pentru investitorii straini", potrivit CEZ.

In opinia CEZ, "exista inca reprezentanti ai autoritatilor locale care par a depune eforturi majore pentru blocarea unui proiect complet avizat conform legii de catre toate autoritatile competente romane".

"In mod regretabil, chiar si dupa ce toate aceste institutii ale statului au avizat favorabil realizarea investitiei, o alta institutie cauta motive si ocazii sa se opuna in orice mod construirii celei de a doua etape a parcului eolian, la Cogealac. Este dificil de inteles atitudinea ostentativa a unora dintre reprezentantii autoritaatlor statului, care par mai interesati sa atraga luminile reflectoarelor si atentia camerelor de filmat decat sa urmeze procedurile legale si sa isi exercite corect rolul si functiile cu care au fost investiti", se mai arata in comunicat.

Grupul ceh mai arata ca "in ciuda dificultatilor greu de inteles" in derularea proiectului din partea "catorva reprezentanti" ai unor autoritati locale din Constanta, a inceput sa produca electricitate prin 90 de turbine eoliene.