Cele opt persoane din Cogealac implicate in scandalul de la parcul eolian, trimise in judecata
Cele opt persoane din localitatea Cogealac, printre care primarul si viceprimarul, implicate in scandalul de la parcul eolian au fost trimise in judecata de procurorii Parchetului Tribunalului Constanta.
Potrivit procurorilor Parchetului Tribunalului Constanta, primarul comunei Cogealac Hristu Cati, viceprimarul Mihai Dore si fratele acestuia, Nicolae Dore, Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitica Lenu si Florian Barbu au fost trimisi in judecata, luni seara, sub acuzatiile de asociere pentru savarsirea de infractiuni, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a linistii publice. Primarul Hristu Cati este acuzat si de ultraj si instigare publica si apologia infractiunilor.
In rechizitoriul intocmit de procurorii constanteni se arata ca, la initiativa primarului Hristu Cati, incepand cu saptamana 19 - 25 iulie persoanele respective s-au asociat cu scopul de a comite infractiuni, pentru ca prin folosirea actiunilor violente si in forta sa ii determine pe angajatii firmei CEZ Romania si pe partenerii acesteia sa opreasca lucrul la instalarea unui parc eolian energetic la Cogealac, astfel incat o alta firma, SC Eolica Dobrogea Five Constanta, agreata de Consiliul Local si de primar, sa instaleze parcul eolian energetic in zona.
Astfel, la initiativa primarului Hristu Cati, a viceprimarului Mihai Dore si a apropiatilor sau rudelor acestora, printre care si ceilalti inculpati, in 26 iulie, in fata Primariei Cogealac a fost organizat "un asa-zis miting de protest", fara autorizarea sau instiintarea Politiei, la care au participat peste o suta de persoane.
Din informatiile obtinute de anchetatori a reiesit ca primarul a cooptat persoane si din alte localitati, carora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini in demersul sau ilicit de evacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru din comuna Cogealac.
Conform surselor citate, in fata multimii adunate primarul a informat in mod tendentios opinia publica despre faptul ca firma CEZ nu are autorizatie de constructie legala, intrucat, in opinia sa, autorizatia emisa de Consiliul Judetean Constanta ar fi ilegala, deoarece nu a avut la baza si avizul favorabil al Primariei sau Consiliului Local Cogealac.
In rechizitoriu se mai mentioneaza ca, dupa ce a discutat cu cetatenii, primarul a incitat persoanele din multime sa mearga impreuna pe camp, la punctele de lucru ale firmei CEZ.
Astfel, grupul de circa o suta de persoane s-a deplasat cu peste 40 de autovehicule, intre care si cele doua microbuze ale primariei, la un punct de lucru aflat la aproape un kilometru de vatra satului.
Acolo, multimea condusa de viceprimar si de ceilalti inculpati i-au determinat prin forta pe reprezentantul firmei partenere CEZ si pe agentii de paza care asigurau paza perimetrului ingradit, pe un teren inchiriat de firma de la proprietar, sa paraseasca zona, unele persoane smulgand tarusii si gardul imprejmuitor.
De la acest prim punct de lucru, multimea condusa de primar, viceprimar si ceilalti inculpati a mers la un al doilea punct de lucru, situat langa DJ 226A Cogealac - Ramnic, unde au intrat cu forta in perimetrul pazit de agentii de paza ai SC Romnational SRL Constanta, sprijiniti si de o echipa de interventie inarmata cu pusti cu bile de cauciuc. Intrucat multimea nu s-a supus solicitarilor celor sase politisti aflati la fata locului de a nu recurge la violente, mai multe persoane smulgand tarusii de sustinere ai gardului imprejmuitor si aruncand cu acestia, precum si cu pietre si bolovani, agentii de paza au tras mai multe focuri de arma. In urma incidentului au fost raniti Mihai Dore, Nicolae Dore, Laurentiu Ruscu, Ilie Coman si Daniel Cornea.
De asemenea, procurorii au decis disjungerea cauzei in vederea continuarii cercetarilor fata de Laurentiu Ruscu si alti participanti la tulburarea ordinii publice, iar fata de agentii de paza ai SC Romnational SRL s-a dispus neinceperea urmaririi penale pentru tentativa la omor, intrucat s-a apreciat ca la executarea focurilor de arma au actionat in legitima aparare.
Dosarul a fost trimis pe rolul Judecatoriei Constanta.
La sfarsitul saptamanii trecute, Tribunalul Constanta a decis ca viceprimarul comunei Cogealac, Mihai Dore, sa fie cercetat in continuare in stare de arest preventiv, in timp ce fratele acestuia, Nicolae Dore, este cercetat in libertate, masura arestarii fiind inlocuita cu interdictia de a parasi localitatea de domiciliu.
In acelasi dosar mai sunt anchetate, in stare de arest preventiv, alte sase persoane, printre care si primarul localitatii Cogealac, Cati Hristu, pentru provocarea unui scandal la parcul eolian CEZ.
Atat primarul localitatii Cogealac, cat si viceprimarul au fost suspendati din functii prin ordin al prefectului de Constanta.
Pe acelasi subiect: