Romania a inceput anul 2010 intr-o atmosfera la fel de optimista ca si anul trecut, cand autoritatile negau riscul intrarii in recesiune, insa ultimele cifre privind declinul din industrie, constructii si comert pe februarie au dat peste cap prognozele initiale optimiste.

Cele mai abrupte revizuiri ale prognozei de crestere a economiei in 2010 vin de la BCR/Erste si ING, care pana de curand estimau un plus la PIB de 1,9%, pentru ca acum sa anticipeze un avans de numai 0,9%, cu un punct procentual mai slab.

Analistii BCR apreciaza ca economia a scazut cu 0,5% in trimestrul I fata de ultimul trimestru din 2009, declinul fiind diminuat pe seama exporturilor, insa atentioneaza ca relansarea nu poate veni fara revigorarea cererii interne.

Si Lucian-Liviu Albu, doctor in economie, afirma ca trimestrul I a infirmat asteptarile ca Romania iese din criza.

"Este nevoie disperata sa apara o crestere a cererii interne pentru ca structura productiei industriale arata ca sectoarele orientate spre piata locala inca se confrunta cu contractii semnificative. Se pare ca sustinerea data de cererea de export dinspre tarile zonei euro nu este suficienta pentru accelerarea productiei industriale", isi justifica analistii BCR revizuirea negativa a prognozei de PIB.

ING da vina pe vremea proasta din primul trimestru, cand estimeaza ca economia s-a contractat cu 0,4% fata de trimestrul IV din 2009.

Aflati ce prognozeaza analistii economici pe www.zf.ro.