"Am vorbit cu presedintele Basescu si i-am spus sa stam linistiti, pentru ca la Cernavoda eu am facut partea seismica, am consumat foarte mult - 32.000 de pagini de calcul, am lucrat cu colegii din Statele Unite si, din punctul meu de vedere, nu sunt probleme cu Cernavoda sub nicio forma", a declarat Gheorghe Marmureanu.

Intrebat daca a fost o ingrijorare din partea presedintelui Traian Basescu, Gheorghe Marmureanu a afirmat ca el i-a venit in intampinare sefului statului pentru ca "era normal".

"Este un obiectiv la care nu poti sa gandesti: la 84 de tone de uraniu, cat iese din fiecare reactor, cand o bomba atomica de tip Hiroshima consuma 23,4 kilograme. Deci sunt peste 4.000 si ceva de bombe in firecare reactor. Eu stiu sigur ca am facut o treaba buna la Cernavoda, de garantat nu poti garanta niciodata. Este proiectata pentru un cutremur de 7,5, magnitudinea maxima in Romania", a mai spus directorul Institutului pentru Fizica Pamantului.

Intrebat daca Romania ar putea, in cazul unui cutremur, sa se confrunte cu probleme similare celor din Japonia, Marmureanu a precizat ca centrala din Japonia nu a fost proiectata la intensitate seismica maxima si, in plus, centrala nucleara de la Cernavoda functioneaza dupa un alt sistem.

Vezi AICI cand crede Marmureanu ca va fi un cutremur puternic in Romania!