Calculele lui Marmureanu: cand va fi un cutremur mare in Romania? VIDEO
Invitat la emisiunea “Dupa 20 de ani” difuzata duminica de ProTV, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului (INFP), Gheorghe Marmureanu, a explicat ca nu poate preciza cand sa ne asteptam la un cutremur de amploare in Romania, pentru ca “pamantul nu stie nici matematica, nici probabilitati”. Marmureanu a spus totutsi ca, in perioada 2040-2060, ne putem astepta la un seism de 7,2-7,4 grade, dar care va fi la mare adancime si se va simti in special in nord-estul tarii si la Chisinau.
Marmureanu a spus ca in zona Vrancea nu se va putea produce niciodata un cutremur mai mare de 7,5 grade pe scara Richter si ca nu exista similitudini intre activitatea seismic din Romania si cea din Japonia.
"Vrancea, din punct de vedere geologic, nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe Richter. Este cutremurul la care am calculat si Cernavoda, la care a fost facuta si Casa Poporului si tot ce facem este calculat tot pentru 7,5", a explicat directorul Institutului pentru Fizica a Pamantului.
El a precizat ca nu stie cand va veni urmatorul cutremur in Romania si nici cat de mare va fi, dar analizele facute, in baza a ceea ce s-a intamplat pana acum, indica faptul ca ar urma un cutremur la mare adancime, dar nu mai devreme de anul 2040.
"Pamantul nu stie matematica, nu stie probabilitati, nu stie fizica. Noi am facut o analiza si am luat toate marile cutremure din ultimii 300 de ani. Si avem asa: 1738 un cutremur de suprafata, un cutremur asemanator cu cel din 4 martie, cand Cetatea Neamtului a fost daramata. Urmeaza 1802, deci dupa 64 de ani, un cutremur extrem de mare. Urmeaza 1838, deci dupa 36 de ani, tot de suprafata. Deci suprafata, adanc si iar suprafata. Urmeaza 1940, deci dupa 102 ani. Deci, care e ciclicitatea? Nu exista! Au mai fost cutremure, dar nu au fost semnificative. (...) Si urmeaza 1977. Lumea uitase de cutremure. Acum urmeaza un cutremur de mare adancime care ar insemna sa fie prin 2040", a mai spus Marmureanu.
Specialistul sustine ca dupa anul 2040, pana in 2066, exista posibilitatea producerii unui cutremur la mare adancime, a carui intensitatea ar putea ajunge la 7,2-7,3 sau chiar 7,4 pe scara Richter.
Intrebat cum ne dam seama, din primele secunde ale unui sism, daca urmeaza sa fie unul de amploare sau nu, directorul INFP a explicat ca in cazul in care miscarea incepe pe verticala inseamna ca va urma si o miscare pe orizontala, care comporta 70% din energia degajata de cutremur si care este cea mai periculoasa.
Japonezii au facut mari greseli!
Aceasta este parerea lui Marmureanu referitoare la dificultatile cu care se confrunta japonezii la centrala nucleara de la Fukushima, explicand ca centrala a fost proiectata sa reziste la un cutremur de pana la 8 grade, in conditiile in care in Japonia exista seisme de magnitudine 10 sau 11.
O alta greseala o constituie faptul ca s-a incercat racirea reactoarelor cu apa cu sodiu, stiut fiind faptul ca aceasta produce o reactie in combinatie cu uraniul.
Referitor la rezitenta centralei de la Cernavoda la un eventual cutremur, directorul INFP a spus ca “baga mana in foc” pentru ea, sustinand ca aceatsa va rezista la un eventual cutremur de peste 7 grade.
Mai multe despre:
#Gheorghe Marmureanu#cutremur#cutremur Japonia#Institutul National pentru Fizica Pamantului
Pe acelasi subiect: