Cat costa sa traiesti in Bucuresti, orasul care-i atrage ca un magnet pe tineri
Perspectiva unui salariu mai mare decat oriunde altundeva in tara este principalul criteriu care ii determina pe tineri sa aleaga Capitala. Vazuta de la distanta, Capitala are un farmec aparte, care atrage in fiecare an locuitori din orasele mai mici. Cauta o viata mai buna, dar pentru inceput gasesc doar o viata mai scumpa si mai agitata?
Daca ar fi sa intocmim o lista cu argumente pro si contra locuirii in Bucuresti, ar arata destul de echilibrat. Pe de o parte, avem toate avantajele pe care le aduce capitala unei tari: aici sunt cele mai multe locuri de munca, cele mai mari salarii, cele mai mari sanse de a fi observat si de a observa, in acelasi timp, indeaproape, tot ce se intampla in economia romaneasca si in societate, in general.
Pe de alta parte, tot aici sunt si cele mai mari chirii, apartamentele sunt mai scumpe decat in alte orase, iar la piata platim mai mult pentru legume si fructe. Si prestatorii de servicii isi stabilesc intotdeauna tarife mai mari decat in restul tarii, scrie Ziarul Financiar.
Competitia este, de asemenea, mai mare, la fel si tentatiile de tot felul, iar toate acestea creeaza, in general, o presiune suplimentara pe cel care decide sa se mute din provincie in Bucuresti. Faptul ca in fiecare an mii de tineri din toata tara decid sa vina la facultate si sa ramana, in cele din urma, definitiv aici arata ca avantajele cantaresc mai greu decat dezavantajele vietii din Capitala.
Un studiu recent, realizat de A.T. Kearney, confirma ca angajatii din Bucuresti au cele mai mari salarii, cu o medie neta de 2.091 de lei pe luna.
Comparativ, in Cluj si Timisoara, alte doua orase cu activitate economica importanta, angajatorii ofera salarii cu circa 30% mai mici. La fel stau lucrurile si in cazul iesenilor, iar la Zalau si Calarasi diferentele sunt chiar mai mari de atat, salariile din aceste orase fiind la jumatate fata de nivelul din Bucuresti.
Citeste mai multe pe www.zf.ro
Pe acelasi subiect: