Bucurestenii au cele mai mari salarii, dar si costul vietii este ridicat. Care sunt cele mai scumpe orase din Romania
Salariul mediu net din Bucuresti este cu aproape 30% mai mare decat in Iasi, Timisoara si Cluj, insa costul vietii din aceste orase este apropiat de cel din Capitala, reiese dintr-un studiu al companiei de consultanta A.T. Kearney privind sapte orase din Romania. Romanii cheltuiesc cei mai multi bani pe alimente, urmate de servicii si imbracaminte.
Bucurestiul are cel mai ridicat salariu mediu net, de 2.091 lei pe luna, in timp ce locuitorii din Iasi, Timisoara si Cluj castiga 71-72% din salariul mediu al unui bucurestean.
Clasamentul se pastreaza si in cazul puterii de cumparare, insa procentajele sunt usor diferite, cele sase orase fiind mai aproape de media Capitalei decat in cazul salariilor, datorita unui cost al vietii ceva mai redus.
Astfel, Bucurestiul are cel mai ridicat cost al vietii din Romania, urmat de Iasi (97,2% din nivelul inregistrat in Capitala), Cluj (94,3%) si Timisoara (91,9%).
Analiza include mai multe categorii de preturi care cuprind produsele si serviciile regasite in cosul zilnic al populatiei, cu exceptia energiei termice, care a fost exclusa deoarece tarifele depind de subventiile acordate de autoritatile locale.
Pe categorii de consum, alimentele de baza, cu o pondere de aproape 35% in cosul zilnic, costa cel mai mult in Zalau si Calarasi (cu peste 6% peste preturile din Bucuresti), unde se gasesc si cele mai mici salarii. In Iasi, alimentele de baza sunt in medie cu 5,5% mai scumpe decat in Capitala, iar in Timisoara si Cluj sunt cu 4,7%, respectiv 7,2% mai ieftine. Cele mai mici preturi la alimente de baza au fost inregistrate in Ploiesti, reprezentand 82,8% din media Bucurestiului.
Gazele, electricitatea, carburantii, service-ul auto, serviciile de telefonie si comunicatii, bauturile alcoolice si tigaretele au preturi apropiate in cele sapte orase analizate, insa detergentii si produsele de igiena personala sunt mult mai scumpe in Cluj.
Articolele vestimentare au preturi apropiate de cele din Capitala in Iasi, Timisoara, Cluj si Ploiesti. Serviciile de curatenie sunt cu 34% mai scumpe in Iasi si Cluj fata de Bucuresti si cu 20% mai scumpe in Timisoara.
Mesele si bauturile la restaurant/bar sunt mult mai ieftine in orasele de provincie decat in Capitala, cu procentaje variind intre 20% si 40%.
Transportul public si calatoriile cu taxiul sunt cu 15-30% mai ieftine in Cluj, Iasi si Timisoara decat in Bucuresti, iar preturile abonamentelor la sala de fitness si biletele la teatru si cinema sunt au preturi cu aproape 50% mai reduse.
Pe acelasi subiect: