Bulgaria si Romania au avut in trimestrul III cele mai mari cresteri din UE ale costurilor salariale
Costurile salariale au crescut in UE in trimestrul al treilea cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Tara noastra (7,9%) si Bulgaria (9,9%) au inregistrat cele mai accentuate cresteri, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
Costurile salariale includ remuneratia, bonusurile si alocatiile platite de angajatori in numerar sau in natura in schimbul muncii depuse de salariati, platile catre programele de economii destinate angajatilor (precum contributiile sociale), cele corespunzatoare zilelor nelucrate si prestatiile in natura, precum alimente, carburanti, masini de serviciu.
Costurile orare cu forta de munca au urcat in zona euro cu 2,7% in trimestrul al treilea fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa o crestere de 3,3% in trimestrul doi.
In UE, Eurostat a inregistrat un avans de 2,6% in perioada iulie-septembrie, de la 3,2% in aprilie-iunie.
Costurile salariale orare au urcat cu 2,6% la nivelul UE si in zona euro.
Pe sectoare, costurile salariale din UE au urcat cu 2,9% in industrie, 2,2% in constructii si 2,6% in servicii.
Singura tara care a inregistrat scaderea costurilor orare cu forta de munca in perioada analizata este Irlanda (-1,1%), iar cele mai modeste cresteri au fost consemnate in Portugalia (0,8%), Cipru (1,4%) si Suedia (1,7%). Costurile au crescut cu 4,1% in Ungaria, 4,6% in Austria, 2,2% in Italia, 2,9% in Germania, respectiv 3,1% in Franta, informeaza Mediafax.