Discutiile Basescu - FMI de la Cotroceni s-au incheiat! Asteptam concluziile!
Presedintele Traian Basescu i-a primit, duminica, de la ora 18.00, pe membrii delegatiei FMI in Romania. La discutii a participat si premierul Emil Boc, dar si cativa ministri. Intalnirea a durat mai bine de o ora si jumatate. Nu s-au facut declaratii la iesire, presedintia va transmite un comunicat de presa.
Seful statului a declarat, duminica, la inceputul intalnirii, ca este ridicola ideea suspendarii Acordului, mentionand ca, prin "creativitatea" Guvernului au fost gasite solutii noi pentru diminuarea deficitului, pe care partea romana doreste sa le discute cu Fondul.
La intalnire, au participat in afara de premierul Emil Boc, si ministrii Finantelor si Muncii, Gheorghe Ialomitianu si Ioan Botis, precum si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
La inceputul intalnirii, presedintele a dat mana cu cei prezenti si s-a adresat, razand, membrilor delegatiei FMI: "News alert: jurnalistii asteapta suspendarea acordului cu dumneavoastra, ceea ce este ridicol".
Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a raspuns, razand: "Am auzit voci ca as fi plecat din tara".
Negocierile cu FMI au intrat in impas, in principal din cauza conditiei de modificare a OUG 50 privind creditele populatiei, astfel ca vizita misiunii s-ar putea prelungi si nu este exclusa suspendarea acordului, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate discutiilor.
Atat Guvernul, cat si partidele din coalitie au o pozitie inflexibila fata de modificarea susbstantiala a OUG 50 privind creditele populatiei prin neaplicarea prevederilor la creditele in derulare. Autoritatile considera ca este anormal ca FMI sa vina in Romania si sa sustina exclusiv pozitia bancilor.
"FMI a cerut chiar abrogarea OUG 50", au spus sursele citate.
Mai mult, partea romana considera ca orice divergenta privind legislatia nationala si reglementarile europene se rezolva la nivel institutional in cadrul Tratatului UE, si nu trebuie sa faca obiectul unui acord de finantare.
Guvernul a atras atentia si ca OUG 50/2010 se afla in procedura de aprobare in Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coalitie nu au fost avute in vedere de misiune, desi propun solutii mult mai echilibrate pentru banci, au afirmat sursele.
FMI a propus ca preconditionalitate in draftul privind scrisoarea suplimentara de intentie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea aplicarii prevederilor la contractele aflate in derulare.
Misiunea comuna FMI, CE si Banca Mondiala este intransigenta si in privinta arieratelor, unde a impus de asemenea ca preconditie pentrun acordarea urmatoarei transe plata unor sume consistente.
Pe acelasi subiect: