Basescu: "Comisia Europeana devine jandarmul respectarii tratatului de guvernanta fiscala". Presedintele ataca iar Olanda
UPDATE. Presedintele Traian Basescu a facut astazi referire, la Bruxelles, la Comisia Europeana, care devine "jandarmul" respectarii elementelor cuprinse in Tratatul de guvernanta fiscala din UE.
Seful statului a precizat ca, "de bunavoie", cele 25 de state semnatare impart cu Comisia Europeana controlul pe politice fiscale si bugetare, scrie Mediafax.
Traian Basescu a adaugat ca, astfel, "Comisia Europeana devine jandarm al respectarii elementelor tratatului".
25 state ale Uniunii Europene (UE), inclusiv Romania, dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.
Marea Britanie a decis sa nu adopte pactul, intrucat nu a obtinut o serie de concesii pentru sectorul financiar.
De asemenea, Cehia a anuntat ca nu va semna vineri pactul fiscal, intrucat nu considera ca acesta aduce imbunatatiri substantiale fata de reglementarile existente. Cehia nu exclude insa posibilitatea de a se alatura la o data ulteriora, a declarat premierul Petr Necas.
Pactul fiscal european va presupune un angajament din partea statelor participante la o guvernanta fiscala solida, introducerea unor prevederi de echilibrare a bugetului in Constitutie, consolidarea reglementarilor privind procedura de deficit excesiv prin automatizarea sanctiunilor si transmiterea proiectelor de buget Comisiei Europene spre verificare.
Basescu: "Am cerut presedintelui PE adoptarea unei rezolutii extrem de severe privind PVV"
Presedintele Traian Basescu a anuntat astazi ca in Consiliul European i-a cerut presedintelui Parlamentului European, Martin Schulz, adoptarea de catre PE a unei rezolutii "extrem de severe legate de PVV olandez". "Olanda poate sa spuna ce vrea ea, nu cerem Olandei un cec in alb. Ce cerem Olandei este sa respecte Tratatul de aderare", a spus Basescu.
Presedintele a tinut sa mentioneze ca a cerut presedintelui PE adoptarea unei rezolutii extrem de severe privind PVV.
"Presedintele Schulz a fost foarte dur si in Consiliu acum legat de Olanda, nu numai public. a avut si declaratii publice. Va pot spune ca in Consiliu, profitand de prezenta presedintelui Schulz, eu am atentionat ca este extrem de important ca pe 13 martie, cand se va dezbate cazul site-ului unui partid alfat la guvernare in Olanda, Parlamentul European sa aiba o rezolutie extrem de severa, pentru ca altfel, ocazionat de masurile de austeritate abordate de mai toate tarile, riscam sa incurajam avansul partidelor extremiste in guvernele UE si daca vor mai fi cateva guverne cu partide ca PVV-ul din Olanda, ne intrebam ce se mai alege din Uniunea Europeana. De aceea am cerut in Consiliu presedintelui Parlamentului European sa se incerece adoptarea unei rezolutii extrem de severe legate de PVV-ul olandez", a afirmat presedintele.
PVV a lansat la 8 februarie un site ce invita olandezii sa denunte "problemele" cauzate de afluxul de cetateni ai tarilor din Europa centrala si de est in Olanda. "Ai probleme cu persoane din Europa Centrala si de Est? Ti-ai pierdut locul de munca in fata unui polonez, bulgar, roman sau alt est-european? Vrem sa stim", afirma PVV pe pagina de primire a acestui site.
Acest demers a generat nemultumiri si condamnari la nivelul Uniunii Europene, insa Guvernul olandez a refuzat sa adopte o pozitie referitoare la site-ul PVV, limitandu-se la a se distanta de el si subliniind ca site-ul nu are nimic de a face cu Guvernul.
Citeste si:
Cat ar costa economia lumii falimentul necontrolat al Greciei si ce tari ar atrage dupa ea in groapa