Basescu: Ce s-a intamplat legat de disponibilizarile din MAI, semn de slabiciune a coalitiei
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la RRA, raspunzand unei intrebari, ca ce s-a intamplat marti la legea privind disponibilizarile din MAI este un semn de slabiciune a coalitiei, dat intr-un moment foarte nepotrivit.
Intrebat daca ce s-a intamplat la legea privind disponibilizarile din MAI este un semn de slabiciune a coalitiei, Basescu a raspuns: "Categoric da".
El a mai spus ca, din pacate, semnalul acesta prost vine intr-un moment foarte nepotrivit, cand Romania se pregateste sa iasa pe piata internationala pentru un imprumut de un miliard de euro.
Basescu a mai spus ca a fost vorba despre un semnal consistent de instabilitate politica.
"Semnalul de instabilitate politica a fost dat foarte consistent de parlamentari cu ocazia unui vot dat la o lege care prevedea o reforma. Sunt elemente care fac rau intentiei Guvernului de a iesi pe pietele internationale. Eu m-am obisnuit cu o atmosfera si cu atitudine impotriva intereselor nationale. Asa ca cei care avem responsabilitati, trebuie sa ne ducem crucea in continuare", a mai spus seful statului.
Seful statului a mai spus ca stabilitatea politica este esentiala pentru o tara care inca se afla in criza.
Camera Deputatilor nu a adoptat, marti, proiectul de lege privind disponibilizarile din MAI, fiind inregistrate 150 de voturi "pentru", 132 "impotriva" si opt abtineri. Pentru adoptare ar fi fost necesare 167 de voturi favorabile.
Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui act normativ. Anterior, proiectul a fost respins de Senat.
Proiectul de lege care stabileste reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, a fost aprobat in 7 martie de Guvern si transmis Parlamentului spre dezbatere in procedura de urgenta.
Proiectul privind unele masuri speciale necesare pentru incadrarea in bugetul aprobat al MAI pe anul 2011 prevede ca numarul de posturi ocupate de politisti, cadre militare in activitate, soldati si gradati voluntari, preoti militari, functionari publici si personalul contractual din MAI se va reduce la nivelul ordonatorilor de credite astfel incat sa asigure, pentru 2011, incadrarea in cheltuielile bugetare si in numarul maxim de posturi aprobate.
Bugetul Ministerului Administratiei si Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevazand totodata si disponibilizarea a 18.000 de angajati in 2011, in doua etape.
Basescu: Sunt unii din propriul lui partid care ii dau lectii lui Boc, dar uita cand l-au blocat
Presedintele Traian Basescu a mai declarat, joi, la RRA, ca sunt in PDL politicieni care "ii dau lectii" premierului Emil Boc, dar "uita cand l-au blocat", referindu-se la masura de majorare a TVA luata in defavoarea reducerii temporare a pensiilor.
"In primul rand, a fost refuzat in propriul lui partid, da? Deci, dupa ce am stabilit cu el, premierul s-a dus... Am considerat ca asta e varianta si am facut socoteala ca un TVA crescut nu-l mai poti retrage cativa ani, ca el genereaza imediat cresterea preturilor, dar nicidecum daca-l reduci, nu mai genereaza scaderea lor si atunci am spus: hai sa ne asumam o solutie aspra, dar mult mai corecta, inclusiv pentru pensionari. Sa nu marim TVA. Mergem pe o reducere de pensie 10-15%, revenim cu parte din scaderea de pensie la 1 ianuarie, cum s-a revenit acum la salarii si cu partea a doua la 1 ianuarie 2012. Premierul s-a dus la propriul lui partid. Cam observ ca sunt unii din propriul lui partid care ii dau lectii, dar uita cand l-au blocat", a declarat Traian Basescu.
El a mai spus ca Emil Boc a incercat sa-si gaseasca aliati in interiorul coalitiei de guvernare.
"S-a dus totusi la coalitie, sperand ca-si face aliati din celelalte partide. Sigur ca nu si-a facut, si atunci s-a adoptat aceasta solutie, care era alternativa la reducerea, la procesul de reducere a deficitului si aceasta solutie a incetinit reluarea cresterii economice cu cel putin sase luni", a adaugat seful statului.
El a mai spus ca "toti incruntatii si toate doamnele incruntate", cand a spus de reducerea pensiilor, "aveau spume si prin ochi le ieseau si prin urechi si peste tot".
"Acum spun: «e vinovat Guvernul ca nu a facut-o», dar ei au creat o atmosfera atat de rea si pana la urma guvernele trebuie sa guverneze si intr-o atmosfera care sa-ti dea sentimentul ca poti sa faci ceea ce vrei sa faci. Deci, demagogia e mult prea mare. Ce va pot spune insa - si este regretul meu major - ca prin masura care s-a luat, nu numai incetinirea, reluarea cresterii economice a fost intarziata si de aceea avem o reluare a cresterii in U si nu in V, cum ar fi cazul intr-o tara emergenta, cum e Romania", a mai spus seful statului.
Presedintele Traian Basescu a declarat, in urma cu o saptamana, la o conferinta organizata de "Ziarul Financiar", ca cresterea TVA la 24% a fost o eroare politica, sustinuta inclusiv de "marii barbati care s-au duelat la Conventia PDL", care a intarziat iesirea din recesiune cu cel putin sase luni.
Guvernul a intentionat anul trecut sa reduca pensiile si a promovat masura in Parlament, dar a fost obligat sa recurga la majorarea TVA dupa ce Curtea Constitutionala (CC) a respins aceasta propunere, a declarat, joi seara, premierul Emil Boc.
"Decizia Curtii Constitutionale, din nefericire, ne-a adus in situatia sa recurgem la a doua solutie. Noi am mers in paralel cu reducerea cu 15% a pensiilor, dar decizia Curtii Constitutionale ne-a obligat sa luam o alta decizie", a spus Boc, intrebat de jurnalisti cum comenteaza declaratiile presedintelui Traian Basescu privind majorarea TVA.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, miercuri, ca reducerea pensiilor, masura vizata anul trecut de Guvern, ar fi fost o solutie mult mai buna decat majorarea TVA si ar fi ajutat Romania sa iasa mai rapid din recesiune, insa nu a avut suficient sprijin politic.
Pe acelasi subiect: