"In asteptarea definirii conditiilor in care regiunile pot accesa fonduri de stat, Andaluzia solicita acest avans pentru a avea lichiditati", a declarat Susana Diaz, membra a guvernului Andaluziei, cea mai populata regiune a Spaniei, preluata de Mediafax.

Regiunile autonome spaniole, responsabile de bugetele mari pentru sanatate si educatie, au dificultati financiare serioase in urma spargerii unei bule speculative imobiliare, in 2008.

In iulie, regiunea Murcia a cerut un ajutor de stat de circa 300 de milioane de euro.

Saptamana trecuta, doua mari regiuni, Catalonia si Valencia, au cerut peste 5 miliarde de euro, respectiv 4,5 miliarde de euro. Purtatorul de cuvant al Andaluziei nu a precizat suma totala de care va avea nevoie regiunea.

Andaluzia a avea la sfarsitul primului trimestru o datorie publica de 15,4 miliarde de euro, reprezentand 10,6% din PIB-ul regiunii, iar obligatiile financiare pentru semestrul al doilea se ridica la 1,61 miliarde de euro.

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat vineri ca fondul de sustinere a regiunilor autonome, in valoare de 18 miliarde de euro, urmeaza sa devina operational in urmatoarele cateva saptamani.