Alan Greenspan

Ca presedinte al bancii centrale ame¬ricane, Alan Greenspan a redus dobanzile si le-a mentinut la nivel scazut timp de doi ani. Costul ietfin al creditarii i-a incurajat pe ame¬ricani sa se impovareze cu datorii pentru a-si cumpara case, desi nu aveau rezerve, nici venituri sau loc de munca sigur. Colapsul pietei imobiliare a ingenuncheat economia globala.

Sir Mervyn King

Marea Britanie a fost o miniatura a SUA, avand propria contributie la cresterea datoriilor, deoarece avansul economic a fost concentrat pe sectoarele imobiliar si financiar. King a devenit guvernatorul bancii centrale in 2003 si, desi a fost unul dintre cei mai activi bancheri, cu o abordare noua asupra sistemului bancar, acuzatia care i se aduce este ca "nu a reusit sa se adapteze" in perioada ascensiunii economice, mentinand ratele dobanzii la un nivel prea scazut. El a asteptat apoi prea mult pentru a reduce dobanzile intr-o perioada in care economia intra in recesiune.

Bill Clinton

Un presedinte democrat, Franklin Roosevelt, a pus o cusca in jurul Wall Street-ului dupa ce excesele din anii 1920 au condus la colapsul de pe Wall Street si la marea recesiune. Un alt democrat, Bill Clinton, a dat Wall Street-ului cheile acestei custi. Dupa o campanie acerba de lobby, fostul presedinte a fost de acord sa abroge Glass-Steagall Act, documentul prin care se asigura separarea completa a bancilor de investitii si de retail. Clinton a renuntat si la prevederile Community Reinvestment Act pentru a-i forta pe creditori sa aiba o abordare mai relaxata in privinta clientilor care aveau dificultati financiare, ceea ce a inrautatit foarte mult situatia economica si financiara.

Citeste continuarea pe www.zf.ro