Adevaruri fundamentale care contrazic ritmul economiei globale
Cei de la CERN (Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare) au observat un fenomen ciudat weekendul trecut. Oamenii de stiinta au masurat neutronii si au constatat ca acestia se deplasau cu o viteza mai mare decat viteza luminii, noteaza Business Insider. La fel s-a intamplat si cu economia globala – o multime de indicatori au inceput sa functioneze in sens invers. "Cum este posibil?", s-au intrebat specialistii.
Descoperirea particulelor subatomice care se misca mai rapid chiar decat viteza luminii i-a ingrijorat pe oamenii de stiinta, punand astfel sub semnul intrebarii unul dintre principiile fundamentale ale fizicii moderne.
“Spre surprinderea noastra, am descoperit o anomalie”, a spus Antonio Ereditato, purtatorul de cuvant al echipei care a realizat experimentul din Universitatea din Berna, Elvetia.
“Vom vedea in urmatoarele luni daca <<anomalia>> pe care am descoperit-o saptamana aceasta se va dovedi a fi reala. Daca se va intampla astfel, cateva fundamente de baza ale fizicii (E=MC^2) vor fi puse la indoiala”, a explicat Ereditato, citat de Business Insider.
Acest lucru nu este insa singurul eveniment inexplicabil care a tulburat cercetatorii in ultima vreme. Alte semne au tulburat economia moderna saptamana trecuta. Editorii site-ului american au realizat o lista a evenimentelor financiare inexplicabile care tulbura economia mondiala la ora actuala. Nu putem sa nu remarcam ironia si sarcasmul folosite la adresa situatiei dificile in care se gaseste economia globala.
Iata asadar o serie de masuri macroeconomice, care desi sunt considerate "adevaruri fundamentale" in domeniul economic, se comporta exact in sens invers.
1. Faptul ca dobanzile mici sunt benefice pentru economie si pentru pietele de capital. Mai mult, nu exista consecinte negative in urma reducerilor fortate a ratelor dobanzilor, iar deficitul cheltuielilor aduce rezultatele dorite.
2. Analistii au descoperit deopotriva ca aurul reprezinta, mai nou, un “safe haven”, la fel si moneda elvetiana si stocurile de dividende.
3. Fed-ul este o entitate independenta, iar deciziile analistilor sunt libere din considerente politice.
4. Avand in vedere ultimele intalniri de grad inalt de la Washington (la care au luat parte reprezentantii FMI, Bancii Mondiale, dar si ministrii de finante ai statelor din zona euro), tarile nu dau faliment, ci si restructureaza datoriile. Totodata, economiile dezvoltate pot functiona perfect cu datorii care depasesc 100% din valoarea PIB-ului.
5. Mai nou, guvernul american poate investi in noile tehnologii fara sa-si asume vreun risc, iar SUA se afla tot mai aproape de reintoarcerea la o economie durabila.
6. Chiar si rata crescuta a somajului la nivel global pare sa aduca beneficii economiei mondiale. Cat despre marile banci, acestea se considera “un loc excelent pentru a-ti pastra banii”.
7. “Cumpara si depoziteaza” pare sa fie, la ora actuala, o buna strategie investitionala.
8. De asemenea, analistii afirma la unison ca marea majoritate a fondurilor de pensii este solida.
9. Republicanii si Democratii au invatat o lectie importanta dupa retrogradarea ratingului Americii de catre agentia Standard & Poor`s. Diferentele lor ideologice vor fi materializate, pentru binele tarii, fireste.
10. Cat despre majorarea taxelor si impozitelor, acesta masura va fi intotdeauna luata spre binele populatiei si finalizarea problemelor globale ale statelor.
11. Este perfect rezonabil sa intinzi plapuma mai mult decat iti permiti, glumesc editorii de la Business Insider. Mai mult decat atat, „pietele” vor accepta aceasta miscare, dar si politica „cheltuieste azi, nu si maine”, in care, mai nou, au ajuns sa si creada.
12. In prezent, secretarul Trezoreriei Statelor Unite are o influenta importanta in formarea politicii economice din Europa.
13. Volatilitatea pietelor este avantajoasa pentru investitori deoarece le creeaza oportunitati de cumparare de active ieftine.
14. Cat despre presedintele bancii centrale americane, Federal Reserve, Ben Bernanke, acesta poate „lauda” pietele la ora actuala. Pentru ca economia „duduie”, bineinteles.
15. Problemele cu care se confrunta Statele Unite sunt de scurta durata. Nu exista impedimente structurale economice care sa aiba nevoie de o noua abordare.
16. In ceea ce priveste politicile monetare si fiscale, acestea functioneaza intotdeauna.
17. Cancelarul german Angela Merkel si presedintele Frantei Nicolas Sarkozy sunt singurii care inteleg cu adevarat ce se intampla in sectorul financiar al zonei euro. Cat despre reticenta celor doi de a actiona, ea poate fi intitulata scurt si concis: „prudenta politica”.
18. Tarile din regiunea BRIC (cu precadere China) vor fi imune la un eventual declin al economiilor vestice. Mai mult, China a reusit cu succes sa-si transforme economia intr-una durabila bazandu-se exclusiv pe cererea interna.
19. De fapt, timpurile n-au fost niciodata mai bune pentru calmul care caracterizeaza astazi Orientul Mijlociu.
20. Investitiile in obligatiunile de trezorerie reprezinta o buna alegere financiara. Randamentul actual de 1,8% este mai mult decat suficient pentru a compensa eroziunea inflationista a investitiilor principale.
21. De noi esecuri tehnologice nici nu poate fi vorba. Este perfect normal sa investesti miliarde de dolari in start-up-uri, fara sa-ti fie teama de vreun risc. Cheltuielile nu sunt o problema atata timp cat falimentul nu poate fi considerat o posibilitate.
Lista ironica a fenomenelor financiare bizare care au loc la trei ani de la prabusirea bancii Lehman Brothers si declansarea colapsului economic la nivel global se incheie cu grijile care practic „nu exista” in ceea ce priveste bancile si lichiditatile din zona euro. Nici nu exista vreo posibilitate ca actiunile pe care le va demara Fed in aceasta saptamana sa conduca la riscuri sistematice, atata timp cat inflatia se afla sub control si se va comporta astfel si-n urmatorii cinci ani.
Jurnalistii il ironizeaza pe presedintele Federal Reserve, sustinand omnipotenta acestuia. "Bernanke va reusi sa asigure prosperitatea economica atat in SUA, cat si in intreaga lume", noteaza site-ul american de business.
Citeste si:
Cand lucrurile au functionat in "Atena Evului Mediu". Europa a mai avut o moneda unica in secolul XV