Culisele Acordului dintre Romania si SUA privind scutul antiracheta VIDEO
Acordul incheiat de Romania si SUA privind amplasarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu a fost facut public astazi.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ca documentul este dat publicitatii in urma unei intelegeri la care s-a ajuns cu Statele Unite ale Americii, informeaza Mediafax.
Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a condus echipa de negociere cu SUA pe tema scutului antiracheta. Discutiile s-au purtat circa un an, documentul fiind semnat, la 13 septembrie, de Teodor Baconschi si Hillary Clinton, in timpul vizitei de lucru a presedintelui Traian Basescu la Washington.
La revenirea din SUA, presedintele Traian Basescu declara ca, odata transpus in practica, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania va face ca nivelul de securitate "sa fie cel mai inalt din istoria tarii".
"Acordul nu are nimic secret. Vreau sa indepartez orice speculatie privind anexe secrete ale acestui acord. Sper ca in urmatoarele zece zile sa putem conveni cu Departamentul de stat sa facem public acest acord, atat in Romania, cat si in SUA", spunea Traian Basescu in 14 septembrie.
El preciza ca Acordul va trebui ratificat in Parlamentul Romaniei.
Ce prevede acordul
- Baza de la Deveselu ramane in proprietatea si sub jurisdictia Romaniei, iar operatiunile din baza se vor desfasura numai cu luarea corespunzatoare in considerare a sanatatii si a sigurantei publice, se arata in articolul IV al Acordului privind scutul.
- "Fortelor Statelor Unite le vor fi autorizate accesul in Baza si utilizarea acesteia cu respectarea deplina a legislatiei romane".
- "Toate cladirile, inclusiv cele construite, utilizate, modificate sau imbunatatite de fortele Statelor Unite, sunt proprietatea Romaniei, in timp ce obiectele si instalatiile mobile raman proprietatea fortelor Statelor Unite sau a contractorilor Statelor Unite, dupa caz".
- Tratatul mai prevede si ca "legile aplicabile pe teritoriul Romaniei se vor aplica in perimetrul Bazei", iar fortele SUA vor avea obligatia sa respecte legile Romaniei si sa se abtina de la orice activitate neconforma cu spiritul Acordului. De asemenea, "operatiunile din Baza se desfasoara cu luarea corespunzatoare in considerare a sanatatii si a sigurantei publice".
- Numarul membrilor fortei Statelor Unite si ai componentei civile desfasurati in Baza de la Deveselu dupa ce faza de constructie este finalizata si operatiunile incep nu va depasi 500, prevede textul acordului privind scutul antiracheta. Documentul precizeaza insa ca, in mod obisnuit in baza vor fi aproximativ 150 de persoane, membre ale fortei Statelor Unite.
- Fortele Statelor Unite vor utiliza, "in masura posibilului", persoane fizice si juridice cu cetatenie romana ca furnizori de bunuri si servicii pentru realizarea unor contracte in cadrul bazei de la Deveselu. Fortele americane de la Deveselu vor putea "sa intreprinda masuri de constructie si sa faca modificari majore si imbunatatiri si sa mentina, sa intretina si sa opereze instalatii si elemente de infrastructura pentru apararea impotriva rachetelor balistice in Baza". "In cursul unor astfel de activitati, Statele Unite pot: (a) sa utilizeze, modifice sau sa demoleze instalatii si elemente existente de infrastructura in Facilitate; (b) sa inlature vegetatia existenta; (c) sa excaveze solul in Facilitate cu luarea in considerare corespunzatoare a legislatiei romane privind protejarea siturilor arheologice", prevede documentul. Acordul obliga insa SUA sa obtina autorizatie din partea autoritatilor romane, cu trimiterea prealabila a documentatiei necesare, in cazul unor masuri de constructie.
- Reprezentantul de rang inalt al Statelor Unite "va avea autoritate exclusiva asupra activitatilor si operatiunilor" de la Deveselu, in timp ce Romania va fi responsabila pentru asigurarea securitatii si protectiei Bazei in afara perimetrului Facilitatii, prevede acordul privind scutul antiracheta.
- Romania nu isi va asuma raspunderea pentru niciun prejudiciu cauzat in afara teritoriului tarii noastre de elemente ale scutului, cu exceptia cazurilor in care astfel de prejudicii sunt rezultatul actiunilor sau neglijentei Romaniei.
- Acordul dintre Romania si SUA privind amplasarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu este incheiat pe perioada nedeterminata, insa poate fi denuntat in orice moment de catre oricare dintre parti, prin notificare scrisa, dar care isi ca produce efectele in termen de doi ani.
- Romania si SUA isi vor imparti costurile pentru baza de la Deveselu. Potrivit documentului, obligatiile financiare ale partilor vor fi indeplinite sub rezerva disponibilitatii fondurilor in acest scop, iar fiecare parte va fi responsabila pentru costurile indeplinirii obligatiilor sale.
Astfel, Statele Unite vor fi responsabile pentru costul: transportarii, construirii, intretinerii, sustinerii si operarii interceptorilor pentru apararea impotriva rachetelor balistice si ale facilitatilor conexe din cadrul Facilitatii; serviciilor solicitate, primite si furnizate si al taxelor de procesare in legatura directa cu astfel de interceptori si facilitati, cum ar fi utilitati si linii de telecomunicatii care vor fi platite la o rata nu mai putin favorabila decat cea acordata fortelor armate romane situate in cadrul Bazei, cu exceptia cazului in care se convine altfel.
Romania va fi responsabila pentru costul: construirii, intretinerii, sustinerii si operarii facilitatilor aflate sub comanda romaneasca sau folosite in mod exclusiv sau principal de catre autoritatile romane in cadrul Bazei; taxelor locale in legatura cu Baza in ceea ce priveste proprietatea asupra terenului sau altei proprietati imobiliare.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: