Soros a aratat, intr-un articol pentru New York Review of Books si Reuters, ca autoritatile trebuie sa se pregateasca pentru posibilitatea ca Grecia, Portugalia si, posibil, Irlanda, sa fie nevoite sa intre in incapacitate de plata, iesind astfel din zona euro.

"Chiar daca o catastrofa poate fi evitata, un lucru este sigur: presiunea de a reduce deficitele va impinge zona euro intr-o recesiune prelungita. Acest scenariu va avea consecinte politice incalculabile", este de parere cunoscutul investitor.

Tot mai multi politicieni si economisti considera ca intrarea Greciei in default este o chestiune de timp, deoarece guvernul elen ramane constant in urma tintelor fiscale convenite in acordurile cu UE si FMI.

FMI n-are bani sa salveze Italia si Spania de la colaps. Ce solutie le ramane statelor din Peninsula

Italia si Spania, afectate de datorii publice mari, de un grad ridicat de indatorare a sistemului bancar si de o crestere economica slaba, s-au confruntat in ultimul timp cu presiuni pe pietele obligatiunilor de stat.

Ambele economii sunt prea mari pentru a putea fi salvate de Fondul European de Stabilitate Financiara, folosit in cazul Greciei, Portugaliei si Irlandei.

Pe langa pregatirea pentru intrarea in default si iesirea din zona euro in cazul "tarilor de la periferie", Soros a recomandat patru masuri "radicale" de combatere a crizei, respectiv protejarea depozitelor bancare in statele cu probleme, salvarea unor banci din tarile falimentare pentru a nu risca blocarea activitatii economice, recapitalizarea sistemului bancar european si plasarea institutiilor financiare sub supraveghere europeana, si nu nationala, si protejarea obligatiunilor guvernamentale ale celorlalte tari cu deficite mari.

"Toate acestea costa bani. Nu exista alternativa la crearea ingredientului lipsa: o trezorerie europeana cu puterea de a taxa si de a se imprumuta", a declarat Soros, adaugand ca aceasta ar fi singura solutie de evitare a prabusirii sistemului financiar si intrarii intr-o noua Mare Depresiune.

Miliardarul admite ca ideea ar fi foarte controversata, in special in Germania.

"Publicul german inca crede ca are de ales in privinta sustinerii euro sau abandonarii monedei unice. Aceasta este o greseala. Moneda euro exista, iar activele si datoriile din sistemul financiar sunt atat de dependente de ideea unei monede unice incat prabusirea euro ar cauza o criza care nu ar mai putea fi controlata de guverne. Cu cat le va lua mai mult germanilor sa-si dea seama, cu atat pretul platit de ei si de lumea intreaga va fi mai mare", incheie Soros.

Citeste si:

Italia spune "Ciao, dolce vita". Parlamentul italian a aprobat aseara masurile de austeritate ale statului din Peninsula

Lupta cu criza. Tara a carei moneda a pierdut 40% din valoare intr-o singura zi