Continuam astazi istoria telefonului mobil, punctand pasii esentiali care au ajutat industria sa ajunga la revolutia smartphone de astazi.

CITESTE SI: Cand celularul cantarea 11 kg. 70 de ani de telefonie mobila. Ce a fost inainte de smartphone, telefon cu internet si ecran tactil (partea I)

1996

Continuand seria TAC-urilor, Motorola a lansat primul model de telefon care clapeta care se asemana unei scoici (de aici si denumirea de “clamshell”). Telefonul s-a numit StarTAC si se spune ca forma sa a fost inspirata de filmul SF Star Trek.

1997

Nokia 9000 Communicator a fost primul asistent personal digital (PDA), un stramos al smartphone-ului de astazi. A fost si primul telefon mobil care avea caracteristicile unui mini-computer, desi avea acces limitat la internet. Avea ecran LCD si tastatura qwerty.

1998

Nokia 8810 a fost primul celular fara antena externa, inca un pas catre iPhone-urile si DROID-urile de astazi. Avea, totodata, si un spect placut, datorita clapetei care acoperea tastatura.

1999

Unul dintre cele mai populare telefoane mobile din istorie a fost Nokia 3210, cu peste 160 de milioane de bucati vandute. A fost primul model care permitea trimiterea de mesaje cu imagini, dar doar unele preinstalate, ca "Happy Birthday". A fost primul mobil targetat in special catre tineri.

1999

Nokia 7110 a fost primul telefon care a folosit Wireless Application Protocol (WAP), ceea ce permitea utilizatorilor acces rapid la internet, un pas important spre internetul mobil.

1999

GeoSentric a fost responsabila pentru primul telefon mobil cu un navigator GPS intergrat. Benefon Esc! Permitea utilizatorilor sa incarce harti pentru a localiza diferite obiective.

1999

In acelasi an, dar in Japonia, era lansat primul telefon care avea incorporata si o camera foto: VP-201 de la Kyocera.

2000

La nivel international, Sharp lansa J-SH04 (J-Phone), cu o camera care oferea o rezolutie de 0,1 megapixeli. J-Phone a fost primul telefon mobil, comercializat in masa, cu senzor CCD integrat, un inceput pentru ceea ce mai tarziu a devenit MMS (mesaje multimedia).

2002

BlackBerry 5810 al canadienilor de la RIM a fost primul telefon destinat oamenilor de afaceri, care isi puteau verifica mailulul si puteau programa intalniri de pe acest device. A devenit atat de popular, incat a fost folosit de toate categoriile de oameni.

2002

In acelasi an, Microsoft scoate pe piata un telefon care surclaseaza BlackBerry, si anume Pocket PC Phone, un PDA care s-a cumparat ca painea calda inca de la lansare.

2004

Dupa epoca PDA-urilor, a venit vremea telefoanelor “fashioniste” sa devina populare, iar Motorola RAZR este un astfel de exemplu. Modelul s-a vandut in 50 de milioane de exemplare pana la jumatatea anului 2006. Acest telefon a revolutionat desig-ul mobilelor, care deveneau astfel mai subtiri si mai elegante.

2005

Primul smartphone care a operat in alt sistem decat Palm OS a fost the Treo 700w, de la Windows Mobile, o varianta mult mai rapida pentru conectarea online.

2005

Va vine sa credeti sau nu, dar primul telefon cu playerul iTunes de la Apple nu a fost iPhone-ul, ci Motorola ROKR E1. Spre deosebire de iPhone ulterior, telefonul nu putea reda decat 100 de cantece.

2007

Este anul pe care fanii Apple nu-l vor uita prea curand si in care a inceput practic isteria smartphone-urilor din ce in ce mai performante si mai spectaculoase. Steve Jobs prezenta Apple iPhone, un smartphoen revolutionar, cu ecran tactil. Nu era primul smartphone, dar a fost primul care a folosit tehnologia 3G.

2008

Primul smartphone care a folosit sistemul de opetare Andriod de la Google a fost HTC Dream. Dotat cu tastatura QWERTY, browser de web, Gmail, YouTube si alte aplicatii, a fost premergatorul unor telefoane ca Nexus One si Motorola DROID.

2010

HTC EVO 4G a fost primul telefon mobil care a utilizat tehnologia 4G, ruland in reteaua WiMAX. Cu sistem Android 2.1, avea unul dintre celoe mai mari ecrane tactile de pana atunci, camera de 8MP, iesire HDMI, Mobile Hotspot si HTC Sense.

Ce s-a intamplat in anii care au urmat stim cu totii. A inceput o batalie acerba intre producatorii de telefoane pentru suprematie pe piata. Unii dintre gigantii de odinioara, deschizatori de drumuri intr-ale telefoniei mobile, se lupta acum pentru supravietuire. Nokia a ratat startul in epoca smartphone-urilor, ceea ce aproape i-a adus sfarsitul, fiind cumparata de Microsoft. Canadienii de la BlackBerry isi cauta, de asemenea, cumparator.

Cei mai invesunati, gigantii care isi disputa intre ei locul intai pe podium sunt fara indoiala Apple si Samsung, care se si acuza reciproc de furt de idei. Celelalte companii, la scara mai mica, incearca sa vina cu inovatii care sa convinga publicul ca ei sunt cei mai buni. Intr-o piata plina de sute de modele de smartphone-uri, tablete si, mai nou, phablete.

Sursa: Business Insider, www.wonderhowto.com

CITESTE SI: Cand celularul cantarea 11 kg. 70 de ani de telefonie mobila. Ce a fost inainte de smartphone, telefon cu internet si ecran tactil (partea I)

Cloud Computer de la Romtelecom Business Solutions este serviciul care ofera desktop-uri virtuale cu sistem de operare Microsoft Windows, un spatiu initial de stocare a datelor şi aplicatii de baza (antivirus, media player, Internet Explorer). Cloud Computerul poate fi ulterior personalizat prin adaugarea de servicii optionale, precum spatiu pe disc suplimentar (individual sau partajat), aplicatii (gratuite sau contra cost). Odata cu achizitionarea serviciului, utilizatorii primesc acces la portalul de administrare (self service), cu ajutorul caruia serviciul poate fi configurat dupa dorinta, dar şi acces la un magazin de aplicatii (Cloud Store) de unde se pot selecta si instala noi aplicatii pentru Cloud Computerul detinut. Serviciul poate fi testat gratuit cu ajutorul unui cont pe site-ul Romtelecom.

Va urma!