De la desene in pesteri, papirusuri si Gutenberg, la DVD-uri, USB si Cloud. O scurta istorie a solutiilor de stocare a informatiilor (I)
Incepem astazi o serie de materiale despre diferitele solutii de stocare a informatiilor in epoca moderna. De la metodele pe care in zilele noastre le consideram rudimentare, ce ocupau, fizic, spatii mari si aveau capacitati mici, pana la device-urile minuscule de astazi, care permit pastrarea fisierelor in mii de formate, mult mai prietenoase cu utilizatorul modern, aflat tot timpul in miscare.
De zeci de mii de ani, oamenii au cautat modalitati de a pastra informatiile pe care au vrut sa le transmita generatiilor viioare.
La inceput au fost desenele de pe peretii pesterilor, tablitele de lut incrustate cu diferite forme de scriere sau papirusurile.
S-a nascut apoi, in Germania, Gutenberg care, in secolul 15, transforma radical viitorul omenirii, prin inventia sa revolutionara – tiparul.
Din acel moment, toate creatiile omului au putut fi printate si pastrate in biblioteci, institutii de cultura care numara si astazi zeci de milioane de tomuri.
Biblia Gutenberg, cca. 1455
CD-urile si DVD-urile, nu cu mult timp in urma o minune a tehnicii, sunt azi considerate depasite
Odata cu epoca tehnologizarii, solutiile computerizate au micsorat volumul fizic al mediilor de stocare clasice, marindu-le in acelasi timp capacitatea de inmagazinare. Oamenii au inventat filmul fotografic, banda magnetica, discul, hard diskul, memoria DRAM sau CD-ul. Suporturile pentru pastrarea datelor se afla intr-o continua transformare si devin din ce in ce mai mici, luand chiar forme virtuale.
Astazi vorbim de DVD, USB si solutii de Cloud sau, in viitorul tot mai apropiat, de tehnologie holografica, pentru stocarea informatiilor.
Disc Blu-ray
Potrivit revistei Science, se estimeaza ca posibilitatile tehnologice de stocare a informatiei pe suporturi analog sau digitale au crescut de la mai putin de 3 exabiti, in 1986, la 295 de exabiti, in 2007.
2002 este momentul de cumpana, fiind considerat anul in care epoca digitala pentru stocarea informatiei si-a intrat serios in drepturi. In urma cu un deceniu, lumea incepea sa stocheze mai multa informatie pe suporturi digitale decat analog. In 1986, doar 1% din capacitatea de stocare a informatiilor, la nivel mondial, era in format digital, pentru ca in 2007 aceasta sa ajunga la 97%, o crestere uriasa care arata ritmul ametitor in care se misca industria de IT.
Inceputurile au insemnat benzi magnetice si magnetofoane
Una dintre primele solutii de stocare ale epocii moderne a aparut in anii '20, cand inginerul german Fritz Pfleumer inventa banda magnetica, folosind tehnologia firului magnetic. In paralel, s-au dezvoltat si aparatele care redau informatiile stocate pe banda magnetica, precum magnetofonul, casetofonul si video recorderul. Solutiile magnetice au fost folosite si pentru stocarea de date pe primele calculatoare de la vremea respectiva.
Aparitia benzii magnetice a revolutionat radioul, permitand programelor sa fie inregistrate, dar si industria muzicala, pentru ca inregistrarile puteau fi taiate in mai multe parti, mixate si editate ulterior. Suportul a fost folosit pentru a stoca muzica si filme, facand astfel posibila difuzarea si comercializarea lor la scara larga. Ajutate de noile tehnologii, care le-a adus in casele oamenilor, cele doua industrii practic au explodat, dobandind o popularitate nesperata.
Video recorder Sony din 1963
Banda magnetica a fost tehnologia cheie care a contribuit si la dezvoltarea industriei computerelor, pentru ca a permis crearea si stocarea pe perioade mai lungi de timp a datelor, precum si accesarea rapida a acestora. Calculatoarele vechi foloseau stocarea magnetica atat pentru memoria principala, cat si pentru cea secundara.
In IT, orice inovatie vine la pachet cu un termen scurt de expirare
In timp, insa, s-a dovedit ca banda se demagnetizeaza, iar informatiile pastrate pe ea risca oricand sa fie pierdute, asa ca in zilele noastre acest sistem a fost inlocuit aproape in totalitate.
Dipozitivul de stocare portabil pe suport magntic cel mai folosit la inceputurile erei calculatoarelor a fost discheta. Cu o forma patrata si invelis din plastic, aceasta avea in interior un disc magentic flexibil pentru stocarea informatiei. Dispozitivele erau scrise si citite cu ajutorul unor unitati incorporate in computer, numite FDD (floppy disk drive).
Dimensiunile dischetei s-au redus in timp de la 8 inci (20 cm), la 5,25 inci (13,33 cm) si 3,5 inci (8,8 cm). Acestea au fost folosite de la jumatatea anilor '70 si pana in prima decada a secolului 21. In anii 2000 au inceput sa fie inlocuite treptat cu alte suporturi, iar calculatoarele produse la acea vreme deja nu mai aveau unitati FDD incorporate. Pana in 2010, dischetele mai puteau fi citite doar cu ajutorul unor device-uri conectate la computer prin USB.
SSD (solid-state drive) de ultima generatie, pentru USB 3.0
Dischetele au fost primele dispozitive portabile de stocare a informatiei, dar pentru cerintele omului modern s-au dovedit insuficiente, fiind prea fragile si cu o capacitate de inmagazinare prea mica. Ele au fost inlocuite treptat cu alte sisteme de stocare mai spatioase, ca memoriile USB, hard diskurile portabile, discurile optice, cardurile de memorie si retelele de calculatoare.
Cloud Computing-ul este cea mai moderna, sigura si simpla solutie de utilizare a resurselor informatice (hardware si software) prin intermediul internetului, de pe orice tip de dizpozitiv - fie ca este vorba despre computer, laptop, tableta sau un simplu smartphone, indiferent unde se afla utilizatorul. Cu oricare dintre serviciile cloud de la Romtelecom Business Solutions, afacerile sunt mult mai simplu de gestionat. De exemplu, sarcina administrarii retelei de calculatoare si servere pe care sunt instalate aplicatiile revine in seama unui centru de date unde toate acestea sunt stocate in deplina siguranta.
Va urma!
In episoadele urmatoare vom vorbi despre aparitia CD-urilor, DVD-urilor, cardurilor si memoriilor USB, precum si despre Cloud, cea mai noua tehnologie in materie, care promite sa revolutioneze industria de stocare a datelor.
Pe acelasi subiect: