Ce este cloud computing-ul si cum poti sa-ti pastrezi informatiile "in nori". O scurta istorie a solutiilor de stocare a datelor (VIII)
In ultimii ani, cloud computing-ul a devenit cel mai la moda concept din lumea internetului, dar putina lume stie ce inseamna cu adevarat, iar raspunsurile la intrebarea “Ce este cloud-ul?” ar putea fi destul de diferite. Dar, ca si norii insisi, definitia cloud computing-ului poate fi destul de neclara si invaluita in ceata.
In prezent, notiunea de cloud computing acopera tot ceea ce tine de livrarea de servicii de gazduire pe internet. Aceste servicii se impart in trei categorii: servicii de infrastructura (IaaS), platforme (PaaS) si software (SaaS).
“Norii” sunt detinuti de companii de specialitate - de telecomunicatii, in general, care ii inchiriaza publicului, respectiv altor companii, pentru simplificarea business-ului, sau chiar persoanelor fizice care au nevoie de un spatiu de stocare mai mare, contra unor abonamente.
Denumirea de “cloud” a fost preluata de la simbolul in forma de nor, folosit frecvent pentru a reprezenta diagramele sau fluxul de date pe internet.
“Norii” pot fi atat publici, cat si privati. Serviciile publice de cloud pot fi vandute oricui pe internet, de exemplu serviciile celor de la Amazon.
Serviciile private, in schimb, sunt retele sau centre de date care se adreseaza unui numar restrans de clienti, de exemplu in interiorul unei singure companii.
Serviciile de cloud care ofera infrastructura (IaaS) sunt acele servicii care permit cumpararea de acces catre servere sau spatii de stocare a datelor. Se mai numesc si servicii utilitare, pentru ca se comprorta ca oricare alte astfel de servicii, ca electricitatea sau gazele.
IaaS permite, de cele mai multe ori, ceea ce se numeste “virtualizare”, adica ofera utilizatorilor posibilitatea de a-si crea propriul “computer virtual”, care isi pot alege aplicatiile, sistemele de operare sau serviciile de software pe care le doresc.
Serviciile de cloud au trei caracteristici care le diferentiaza de gazduirea traditionala: sunt vanduti la comanda utilizatorilor, sunt flexibili (un utilizator poate folosi serviciul mai mult sau mai putin, in functie de nevoi, in orice moment si de oriunde s-ar afla) si sunt administrati de furnizorul de servicii, utilizatorul avand nevoie doar de un computer si o conexiune la internet pentru a folosi cloudul.
Romtelecom Cloud ERP & CRM acceseaza si administreaza datele companiei tale de oriunde si de pe orice device. Doua instrumente foarte importante pentru buna functionare a companiei tale se muta acum in mediul ce remodeleaza piata IT&C: Cloud Computing. ERP - „Enterprise resource planning” este un sistem de planificare a resurselor unei firme, materializat intr-un software care integreaza, intr-o platforma unica, toate informatiile si datele dintr-o organizatie. CRM - „Customer Relationship Management” este un instrument software de gestionare a interactiunilor companiei cu clientii.
Recent s-a facut un pas important in dezvoltarea aplicatiilor ERP/CRM, trecandu-se la utilizarea acestora in cloud. Software as a Service (SaaS) sau software „on demand” presupune ca aplicatia sa fie gazduita de furnizorul serviciului (Romtelecom Business Solutions) pe serverele proprii, oferindu-ti multiple avantaje: costuri reduse, flexibilitate, scalabilitate, mobilitate. Pentru a utiliza aceste servicii, trebuie doar sa accesezi o interfata web, de pe orice calculator conectat la internet. Vei plati astfel, doar serviciile utilizate, eliminand totodata necesitatea de a achizitiona, implementa si intretine o solutie clasica la sediul tau.
Mai multe despre:
#cloud computing#Romtelecom
Pe acelasi subiect: