Teodorovici ia bani și din fondul de rezervă, pentru a restitui taxa auto. “Suma alocată acum două săptămâni s-a cheltuit în întregime”
Masini, poluare
Executivul ar putea aproba miercuri, în şedinţa de Guvern, o Hotărâre pentru alocarea unei sume suplimentare din fondul de rezervă pentru taxa auto, a anunţat marţi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, fără a preciza despre ce sumă este vorba.
Întrebat dacă s-a încheiat procesul de returnare a taxei auto, Teodorovici a explicat că acesta este în curs, iar suma alocată în urmă cu două săptămâni s-a cheltuit în întregime.
"Este în curs, aşa cum am promis, în funcţie de banii pe care i-am avut şi alocat şi colegii din ANAF au lucrat în acest sens. Este şi acesta un motiv pentru care domnul Mişa (Ionuţ Mişa n.r) nu mai este azi la această direcţie din Finanţe (Direcţia Mari Contribuabili n.r) (...). Vreau să le mulţumesc colegilor din teritoriu care au prelucrat practic ce trebuia să prelucreze Direcţia Mari Contribuabili, adică zeci de mii de decizii de impunere. Şi pentru care ne-am asigurat o sumă acum două săptămâni şi care s-a cheltuit în întregime. Mâine în şedinţa de Guvern este posibil să avem o altă Hotărâre de Guvern pentru alocarea unei sume suplimentare din fondul de rezerva pentru taxa auto. Vedem mâine exact ce sumă", a explicat Teodorovici, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria cu primarul Capitalei şi primarii de sectoare.
El a precizat că Ionuţ Mişa a fost schimbat din funcţie "pe criterii profesionale".
Pe 5 iunie, ANAF anunţa că un număr de 420.000 de contribuabili au primit, în perioada 3 - 5 iunie 2019, suma totală de 700 de milioane de lei reprezentând taxe auto achitată în intervalul 1 ianuarie 2007 - 31 ianuarie 2017.
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat joi, 30 mai, că la începutul acestei săptămâni cele 700 de milioane de lei care au fost transferate la Fondul de mediu pentru restituirea taxei auto trebuie să se regăsească în conturile românilor.
"Astăzi (30 mai - n. r.), în Guvern, am avut o propunere de act normativ pentru aprobarea bugetului Fondului de mediu, o rectificare a bugetului Fondului de mediu, pentru a putea transmite cât mai curând, în următoarele zile, către populaţie, suma de 700 de milioane de lei, sumă care a fost săptămâna trecută suplimentată din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului pentru Fondul de mediu. Acum este această procedură tehnică de rectificare a bugetului Fondului de mediu pentru ca această sumă să poată fi trimisă către oamenii care au de recuperat această taxă. (...) Undeva luni - marţi şi cele 700 de milioane de lei trebuie să se regăsească în conturile românilor", a spus Teodorovici, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană.
Ea a suferit numeroase modificări până în 2012 când taxa a fost suspendată până la finalul aceluiaşi an, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi.
Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii.
Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.
Ministrul Mediului, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, declara pe 19 ianuarie, că grupul de lucru care lucrează la noua variantă de "taxă auto" încearcă să se întâlnească în fiecare săptămână pentru a găsi o variantă, iar în momentul în care va fi găsită o formulă de calcul sustenabilă o să informeze populaţia.
Pe acelasi subiect: