Ministrul Borbely: "Taxa auto dispare". Cu ce va fi inlocuita si de cand
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, vrea ca de la jumatatea anului viitor sau inceputul anului 2013 sa elimine taxa auto de prima inmatriculare. Astfel, autovehiculele vor avea o carte verde care sa certifice gradul de poluare.
"Am adoptat saptamana trecuta, in guvern, proiectul de lege prin care se reduce taxa auto cu pana la 25% si din cauza deciziei Curtii Europene de Justitie noi a trebuit sa eliminam acea discriminare indirecta, care insemna ca in anul 2008 a fost o perioada cand se platea aceasta taxa numai pentru masinile aduse din strainatate, deci pentru masinile inmatriculate in Romania nu se platea aceasta taxa. Nu am putut sa eliminam acea discriminare decat daca am impus, ne-am consultat si cu Uniunea Europeana, am impus ca la prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de 2007 sa se platesasca aceasta taxa auto, iar cei care au platit mai mult, deci dupa aceasta reducere, se face un calcul. Celor care au platit mai mult li se vor restitui banii diferenta", a declarat Borbely.
Carte verde
El a anuntat ca intentioneaza ca de la jumatatea anului viitor sau inceputul anului 2013 sa elimine taxa auto de prima inmatriculare.
"In plus, vreau sa introduc, probabil de la jumatatea anului viitor, daca e posibil, daca nu de la 1 ianuarie 2013, o carte verde care inseamna, ca si in alte state, ca in fiecare an trebuie sa te duci la RAR si sa verifici fumul, noxele care ies din esapamentul masinii, iar daca nu corespund normelor nu mai circula pe drumurile publice, trebuie sa-ti repari masina", a afirmat ministrul Mediului.
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Padurilor, care prevede reducerea taxei cu pana la 25%, dar si plata acesteia pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu a fost achitata o astfel de taxa, la schimbarea proprietarului.
Conform proiectului, daca taxa de poluare platita incepand cu 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi contribuabilii pot sa solicite restituirea diferentei de bani.
Taxa de poluare va fi platita o singura data pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.
Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare noua lege, potrivit Ministerului Mediului.
Taxa va fi calculata pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisiile de CO2 si deprecierea autoturismului.
Citeste si:
Logodna americano-chineza. De ce se aliaza Dell cu Baidu
Cum vrea UE sa-si reduca dependenta de metale rare fata de China