Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului mediului, Rovana Plumb, sa prezinte Guvernului o informare pe aceasta tema in prima sau a doua sedinta de anul viitor, a anuntat vicepremierul Liviu Dragnea, transmite Mediafax.

"Prim-ministrul i-a cerut ministrului Mediului sa vina in prima sau a doua sedinta de guvern din 2013 cu o informare si o propunere pentru subiectul asta. A fost atins subiectul astazi, nu s-a luat nicio decizie", a spus Liviu Dragnea la finele sedintei de joi a Guvernului.

Intrebat in continuare daca acest lucru presupune ca taxa de prima vanzare auto va fi din nou obligatorie incepand cu anul viitor, ministrul a aratat ca spera ca in sedinta Executivului programata pentru 4 ianuarie sa fie luata o decizie. 

"Acum nu stiu cate masini se vor vinde pe 1 si 2 ianuarie, totusi, adica nu mi se pare ceva foarte grav", a adaugat Liviu Dragnea. 

Taxa de prima vanzare auto, introdusa de Guvernul Boc la sfarsitul anului 2011, trebuia perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.  In ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci in Bucuresti si alte orase ale tarii in care una dintre revendicarile formulate viza eliminarea taxei auto, coalitia guvernamentala PDL-UDMR a decis sa suspende pentru un an, pana la 1 ianuarie 2013, taxa de prima vanzare, cu explicatia ca proprietarii de masini vechi trebuie sa beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele. 

In luna octombrie, premierul Victor Ponta a anuntat ca sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat incepand cu anul viitor, prin inlocuirea actualei taxe de prima inmatriculare cu o taxa de mediu, calculata in functie de nivelul de poluare, dar care sa nu fie mai mare decat pretul autoturismului.

Saptamana trecuta, la audierile din Parlament pentru validarea in postul de ministru al Mediului, Rovana Plumb a spus ca taxa auto este o problema sensibila asupra careia se vor aduce precizari noi dupa finalizarea bugetului, ea sustinand ca aceasta sa fie o taxa de mediu, stabilita in functie de nivelul de poluare.